Onder toeziend oog van de leveranciers die bij het nieuwe controlesysteem betrokken zijn ondergaat het rijbewijs van wethouder Trouwborst de echtheidscontrole. Foto: Hans Villerius
Onder toeziend oog van de leveranciers die bij het nieuwe controlesysteem betrokken zijn ondergaat het rijbewijs van wethouder Trouwborst de echtheidscontrole. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Eerste gemeente in Nederland met nieuw controlesysteem

Goeree-Overflakkee gaat de strijd aan met identiteitsfraude

MIDDELHARNIS – "Nee, dit is geen 1 aprilgrap", zo klonk afgelopen woensdag aan 't eind van de middag in het gemeentehuis te Middelharnis. Verteld werd dat de gemeente Goeree-Overflakkee de eerste en momenteel ook de enige gemeente is in Nederland die de strijd tegen identiteitsfraude op een nieuwe doeltreffende manier aangaat. Met de speciaal hiervoor ontwikkelde applicatie 'id-burger' kan, in combinatie met een documentscanner en een camera voor gezichtsherkenning, in een paar luttele tellen worden vastgesteld wanneer een legitimatie aan de balie van het gemeentehuis niet in orde is.

Door Hans Villerius

Fraude met identiteitsbewijzen is wereldwijd fraudenummer één en kan zowel voor burgers, bedrijfsleven en overheid behoorlijke schade opleveren. Naar aanleiding van een onderzoek naar de omvang van identiteitsfraude, dat Pricewaterhouse en Cooper in 2013 uitvoerde in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt het aantal slachtoffers van deze vorm van fraude in 2012 geschat op 612.000 burgers. Dat is een toename van maar liefst 800 procent ten opzichte van vijf jaar daarvoor. De totale schade die de getroffen burgers daarbij leden bedroeg 355 miljoen euro. Schade die bedrijven en overheidsinstellingen leden zijn hierin dus niet begrepen. Vastgesteld moet worden dat identiteitsfraude een maatschappelijk probleem is geworden. Daarom heeft de gemeente Goeree-Overflakkee besloten hiertegen de strijd aan te gaan. Er werd een oplossing ontwikkeld om razendsnel paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen – ongeacht het land van herkomst – te controleren op verschillende zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken.

Complex

Het vaststellen van iemands identiteit vormt de basis van het werk bij het klantcontactcentrum van de gemeente Goeree-Overflakkee. Documentcontrole is dus erg belangrijk. De hoeveelheid aan verschillende identiteitsbewijzen en de complexiteit van de echtheidskenmerken zorgt er echter voor dat het handmatig controleren van de documenten heel lastig is. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om, in samenwerking met Oribi, die de applicatie id-burger levert, en met LamsonQ, die al eerder het klantbegeleidingssysteem van de gemeente leverde, identiteitsfraude adequaat en efficiënt aan te pakken.

Tot minimum beperkt

"Eén keer eerder is het voorgekomen dat een 'look-a-like' de wereld rondreisde op het paspoort van een inwoner van onze gemeente", vertelde wethouder Marnix Trouwborst woensdagmiddag. "Met de komst van meer mensen vanuit het buitenland worden ook hoe langer hoe meer buitenlandse documenten overgelegd. Het is bijna ondoenlijk om al deze documenten met het blote oog te screenen op echtheid. Bovendien worden ook de falsificaties de laatste jaren steeds 'beter'. Door de inzet van de applicatie id-burger met bijbehorende documentscanner, in combinatie met de cameragezichtsherkenning worden de mogelijkheden voor identiteitsfraude bij onze gemeente nu tot een minimum beperkt", zo gaf de wethouder aan. "Daarnaast vind ik het belangrijk dat onze burgers weten en ervan op aan kunnen dat wij als gemeente er alles aan doen om te voorkomen dat de identiteit van onze inwoners wordt misbruikt."

Mooi nieuw moment

Om een start te geven aan dit nieuwe documentcontrolesysteem, in navolging op o.a. banken en ziekenhuizen, liet de wethouder de echtheid van zijn eigen rijbewijs checken en nam hij voor gelaatsherkenning zelf plaats voor de gezichtsherkenningscamera. Folkert van de Wiel van het bedrijf Oribi en Rolf Portier, van LamsonQ, waren daarbij aanwezig om te kijken of alles naar behoren werkte.
Wanneer bij controle geconstateerd wordt dat er sprake is van een falsificatie zal hiermee, en met de betreffende persoon, op 'passende wijze' worden omgegaan en zullen er andere procedures in werking worden gezet. Van de wethouder werden de papieren echter in orde bevonden, zodat hij deze aftrap met recht kon typeren als "een mooi nieuw moment".