Wethouder Trouwborst leidde de infobijeenkomst over het Ouddorpse VCP. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Wethouder Trouwborst leidde de infobijeenkomst over het Ouddorpse VCP. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Achterstand parkeerplaatsen inlopen en aanleg van aantal fietsstraten

OUDDORP – "Samen met mijn collega Tollenaar ga ik mij serieus inzetten om uitbreiding te realiseren van het aantal parkeerplaatsen rondom de dorpskern. Wij gaan in overleg om de achterstand die in de loop der jaren is ontstaan in te halen. Het gaat dan, zo is uit onderzoek door bureau Rho berekend, om 70 tot 80 extra plaatsen. Dat is inclusief 10 plaatsen die in de Ring zullen verdwijnen". Deze belofte deed wethouder Marnix Trouwborst, portefeuillehouder verkeer, woensdagavond tijdens de informatiebijeenkomst over het concept Verkeerscirculatieplan Ouddorp. Hij introduceerde ook een nieuw fenomeen voor de badplaats: de aanleg van zogenaamde fietsstraten waar de auto ondergeschikt is aan het langzaam verkeer.

Door Jaap Ruizeveld

Als de hele voorbereidingsprocedure, met besluitvorming door het college en instemming van de raad, is afgerond zullen er regelmatig - bij uitvoeringsmomenten - informatieve terugkoppelingen plaatsvinden. Het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2015 zal, met fasegewijze invulling, de komende 10 jaar moeten zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer. Voor veiligheid en het oplossen van gesignaleerde knelpunten. Dat alles geënt op actuele nieuwe ontwikkelingen die in de badplaats op stapel staan en of al in uitvoering zijn genomen. Het is het tweede VCP-project. In 2003 stelde de voormalige gemeente Goedereede een eerste versie samen. Doel is nu ook het realiseren van een betere bereikbaarheid van het centrum en het stimuleren van fietsgebruik.

Bewegwijzering

Er was ruime belangstelling in zalencentrum Dorpstienden, waar het adviesbureau Rho en de wethouder hun toelichting op het conceptplan gaven. In het voorbereidingstraject waren er 3 overlegronden gevoerd met deelnemers in een Ouddorpse klankbordgroep. Hoewel mede na verwerking van signalen uit dit overleg het conceptplan in grote lijnen nu vastligt, blijft het mogelijk nog aanpassingen aan te brengen, stimuleerde de wethouder. Om tot dit 'spoorboekje' te komen werd door Rho een groot aantal tellingen en snelheidsmetingen verricht op grond waarvan uitwerkingen konden plaatsvinden. Het is ook het moment om verbeteringen aan te brengen. Een voorbeeld hiervan is de bewegwijzering in Ouddorp, die aan een heldere eenduidigheid toe is.

Ring en Achterweg

Om een goed verblijfsklimaat op de dorpsring te verkrijgen en de verkeersafwikkeling in de directe omgeving daarop af te stemmen, zullen er in 3 fasen maatregelen worden genomen. In een eerste fase wordt de Weststraat (tussen Hazersweg/Dorpsstraat en Hoenderdijk) voor doorgaand gemotoriseerd verkeer afgesloten. Gelijktijdig wordt dan de eenrichting structuur in de Achterweg omgedraaid. Verkeer vanaf de Stationsweg richting Dorpstienden dient dan de Achterweg in te rijden en kan geen rondje dorpskern meer maken. In een tweede fase wordt ook de Boompjes in de dorpsing afgesloten. Gemotoriseerd verkeer kan dan nog gebruik maken van de Raadhuisstraat, komend vanaf de Stationsweg richting Hofdijksweg. Anderzijds vanaf Molenblok via Hoenderdijk en deel Weststraat naar de Raadhuisstraat rijden. In een derde fase wordt een toegang/ontsluiting vanaf de Achterweg ingepland richting Goudsminne. Op de vraag uit de zaal of op die locatie dan ook een deel van de gewenste extra parkeerplaatsen aangelegd wordt, gaf de wethouder alleen aan dat er ook in die richting overleg gevoerd zal worden. Opvang van de parkeerdruk op de Raadhuisstraat, als daar in het Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis, de bibliotheek wordt ondergebracht, is nog niet uitgewerkt.

Fietsgebruik

Het stimuleren van het fietsgebruik krijgt gestalte door, zo geeft het concept VCP-plan aan, het aanleggen van fietsstraten waardoor de fietser goede verbindingen krijgt met het centrum en ook met de stranden. Hiervoor zouden in eerste instantie de Dijkstelweg, de Westerweg en na evaluatie wellicht ook de Koolweg in aanmerking komen. De auto is dan 'te gast' op deze fietsstraten. Snelheidsbeperkingen komen er op de Hofdijksweg, Broekweg, Bredeweg en een deel van de Vrijheidsweg. De 50 kilometergrens wordt dan gehanteerd. Meer 30 km-zones inrichten is, gelet op de norm duurzaam veilig, nauwelijks uitvoerbaar gaf de wethouder aan. Is de inrichting niet precies volgens de wettelijke norm dan zal de politie er niet optreden. Ambulances, openbaar busvervoer en andere hulpdiensten kunnen met een 30 km-snelheid-inrichting niet uit de voeten.

Vragen

Na de inleiding kwamen de vragen los. Er werd aandacht gevraagd voor de fietsverbinding Dirkdoensweg-Dorpstienden, waar auto's gebruik van maken. Schenk aandacht aan de groenvoorzieningen, heggen en struiken, die het zicht op diverse kruisingen ontnemen. Kan de veiligheid voor leerlingen van de Westhoek-school op de Dorpstienden worden verbeterd door het toegangshek naar de zijkant te verplaatsen? Er zijn aanvullende maatregelen nodig op rotondes die ongewenst gebruik moeten voorkomen. Hoe voorkom je sluipverkeer (Oudelandseweg) als men deze route kiest als alternatief voor een drukke N57?

Gedrag

Ook nog vanuit enkele ondernemers de vraag of straks die afsluiting van twee straten op de dorpsring wel nodig is. De zuidelijke schil van het dorp en "onveilig" genoemde parkeermanoeuvres/verkeershinder opleverende acties bij de entree van parkeerterrein Dorpstienden. Wethouder Trouwborst gaf afsluitend aan dat enkele aspecten opgepakt kunnen worden maar dat er in de totaliteit van het verkeersplan prioriteiten gesteld moeten worden. Alle onveiligheid is niet met maatregelen weg te nemen. Het gedrag van de weggebruiker speelt hierbij een uiterst cruciale rol.