Coerd de Heer (r.), als Noorman van de Menheerse Werf, en zijn team bij de opgegraven wrakdelen van een beugsloep. Foto: Menheerse Werf
Coerd de Heer (r.), als Noorman van de Menheerse Werf, en zijn team bij de opgegraven wrakdelen van een beugsloep. Foto: Menheerse Werf Foto: Hans Villerius

Menheerse 1 aprilgrap is groot nieuws

MIDDELHARNIS – Deze week heeft Goeree-Overflakkee, met name Middelharnis en nog meer met name De Menheerse Werf, landelijk in de schijnwerpers gestaan. Met zulk bijzonder 'nieuws' dat het overal in de landelijke berichtgeving te lezen was. Van het ANP tot het AD, van De Telegraaf en Nu.nl tot Rijnmond.nl toe. Het bleek echter zo'n goed in elkaar gezette 1 aprilgrap dat 't op geen enkele manier van 'echt' te onderscheiden was. Ook Eilanden-Nieuws was al een beetje begonnen erin te stinken, maar na een telefoongesprekje met eigenaar Coerd de Heer van de Menheerse Werf en de wrakdelen met eigen ogen aanschouwd te hebben haakten we toch af…

Door Hans Villerius

In de haven van Middelharnis waren bij graafwerkzaamheden scheepsresten gevonden van een Vikingschip, stammend uit de periode van ca. 800 na Christus, zo meldde de Menheerse Werf in een fraai opgesteld persbericht dat ze dinsdagavond 31 maart van zich liet uitgaan. Enkele meegestuurde foto's, van het graafwerk en van de opgegraven wrakdelen, completeerden het verhaal, naar aanleiding waarvan de volgende morgen bijtijds al reporters van Rijnmond Nieuws bij de Menheerse Werf op de stoep stonden voor een interview, waarbij Coerd de Heer een inderdaad alleraardigst en geloofwaardig verhaal ophing. En het moet gezegd: het hele verhaal was slechts ten dele een grap, voor het overige was het nog waar ook. En het diende zelfs nog een speciaal doel: Middelharnis, de Menheerse Werf en de komende Menheerse Havendag, op 5 en 6 juni a.s., landelijk alvast goed in de schijnwerpers zetten. En daar is Coerd de Heer dus zeker in geslaagd.

Waar en niet waar

Coerd, die al weer enige tijd op de Menheerse Werf woont en werkt heeft hier mooie plannen voor om er een historische attractie van de maken. Dit in combinatie met de restauratie van beugsloep Johanna Hendrika MD 10, waarvoor een historische scheepshelling aangelegd zal worden. In dit kader werden afgelopen week graafwerkzaamheden uitgevoerd langs de waterkant en moest een damwand in de haven worden geslagen. Tijdens deze werkzaamheden stuitten ze op "iets hards", aldus De Heer. Toen er een soort baggerkraan aan te pas kwam, werden er wat stevige palen boven water gehaald. 'Dan zal er vast nog wel wat liggen', zo werd gedacht. En inderdaad, uit een sleuf van zo'n meter breed kwamen uit de havenbodem nog meer zware stukken hout naar boven, die keurig op de kant werden gelegd. Al gauw was duidelijk dat het delen waren van een houten schip.
Tot zo ver is de 1 aprilgrap geen grap. Maar dan 'gebeurt' het. 'Proeven die deze week zijn uitgevoerd op houtmonsters van de wrakstukken, geven een spectaculair resultaat', meldt het persbericht. 'Het hout blijkt Scandinavisch grenen te zijn van rond 800 na christus.

Lees verder op pagina 9.