Het verlaten kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Stad aan 't Haringvliet. Foto: Hans Villerius
Het verlaten kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Stad aan 't Haringvliet. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

„Hij blijft, ook als gg van "Stad" dicht is"

Laatste dienst in gereformeerde gemeente Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN T HARINGVLIET. In de gereformeerde gemeente van Stad aan 't Haringvliet is afgelopen zondagavond de laatste dienst gehouden. "et welbehagen des Heeren gaat echter door".

Onder het zingen van Psalm 119:45 werd de eeuwenoude kanselbijbel in het kerkje aan de Molendijk definitief gesloten. De gemeente is samengevoegd met die van Middelharnis.
De dienst, die door zo'n negentig personen werd bijgewoond, werd geleid door ds. S. Maljaars uit Middelharnis. Hij sprak over Openbaring 21:6: "En Hij sprak tot mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Ik zal de dorstige geven uit de fontein van het water des levens voor niet."
Het thema van de preek luidde: "Gods spreken over het einde". De predikant sprak over drie gedachten: de zekerheid van het einde, de troost bij het einde en de zaligheid na het einde.
De laatste dienst in de kerk zegt dat alles voorbijgaat, zei ds. Maljaars. "De gebeurtenis vervult velen met weemoed, vooral hen die hier jaren onder het Woord hebben gezeten. Echter, het welbehagen des Heeren gaat door, totdat de laatste van Gods uitverkorenen zal zijn toegebracht. Dat welbehagen houdt niet op nu de afdeling in 'Stad' wordt gesloten."
Het is geschied, ook in Stad aan 't Haringvliet, zei ds. Maljaars. "De prediking van Gods Woord, de bediening van de sacramenten, de arbeid der liefde door de ambtsdragers. Gods Woord is aan het hart gelegd. Maar is het ook in uw leven geschied? Heeft u in uw leven leren roepen tot God en leren buigen onder Hem? Heeft u iets van de Verlosser mogen zien?"
God staat aan het begin en aan het einde, benadrukte ds. Maljaars. Het is alles uit Hem en ook alles tot Hem. En Hij blijft, ook als er geen gereformeerde gemeente in 'Stad' meer is. "Hier gaat de Bijbel dicht, maar in Middelharnis ligt hij al open. Als alles geschied is, zal Hij Zijn kinderen, die hebben leren dorsten naar God en naar Christus, geven te drinken uit de fontein van het water des levens. Zonder prijs, zonder geld, enkel uit genade."
Aan het einde van de dienst sprak ds. E. Bakker uit Scherpenisse namens de classis Tholen.

De geschiedenis van de gereformeerde gemeente in Stad aan 't Haringvliet gaat terug tot 1854, toen er in het dorp een christelijke afgescheiden gemeente ontstond, zo zei ds. Maljaars in zijn voorwoord. Later sloten de leden daarvan zich aan bij de gemeenten rond ds. L.G.C. Ledeboer. Daarna ging de gemeente in het spoor van oefenaar D. Bakker. Vanaf 1887 lazen de bakkerianen een preek in de woning van Dammes Vroegindeweij. Na enkele tientallen jaren als afdeling van de oud Nederduitsch gereformeerde gemeente van Herkingen te hebben gefungeerd, werd het gezelschap in 1917 als zelfstandige gemeente geïnstitueerd. In hetzelfde jaar werd er een kerkje aan de Molendijk betrokken. In 1945 sloot de gemeente zich aan bij het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. Sinds januari 2014 vormde Stad aan 't Haringvliet een afdeling van Middelharnis en maakten de ouderlingen J. Bosman en J.W. Jelier daar deel uit van de kerkenraad.

Met toestemming overgenomen uit het Reformatorisch Dagblad.