Paasweer veelal droog, vrij zonnig en tamelijk koel

De onstuimigheid neemt verder af de komende dagen en we werken toe naar een overwegend kalm en enigszins stabiel weerbeeld tijdens de paasdagen. Afgelopen dagen haalde de wind in 't land soms uit tot zo'n ruime 130 kilometer per uur in 't vrije veld. Op de eilanden werd ook ruim 100 kilometer per uur behaald in de zwaarste windstoten. De actiefste raddraaiers met veel regen en onnodig veel wind zijn nu toch wel gepasseerd en we geraken in duidelijk rustiger vaarwater. Inmiddels is het al een stuk kalmer geworden buiten. Zo'n stormsituatie is overigens geheel normaal voor begin april. De bekende aprilse grillen zijn dit.

Op de vrijdag passeerde nog een laatste oceaanstoring die tijdelijk wat gestage regen gaf.
Inmiddels is de stroming naar noordelijke richtingen geruimd en wordt er weer wat koudere lucht aangevoerd. Vooral de nachttemperaturen komen dan mogelijk in de buurt van het vriespunt uit, terwijl het overdag niet bepaald warm wordt met slechts 8 of 9 graden en hooguit 10 graden in Zuidwest-Nederland. Dit zijn dan met nadruk de paastemperaturen in de middag, op 5 en 6 april.

Het aandeel zon lijkt wat toe te nemen in de loop van het weekend, maar echt overtuigend zonnig zal het niet worden met Pasen. Al met al belooft het redelijk weer te worden in het lange paasweekend. Daarna zou het weer zachter kunnen worden als we de visie van het Amerikaanse weermodel en ook het Europese in ogenschouw nemen. De wind kan allengs wat meer aflandig gaan worden op den duur en dan zit je rond 10 april al snel op minimaal 15 graden in de middagperiode.

De kans op zo'n aflandige wind neemt toe in de periode tussen 8 en 12 april, dus wellicht pakken we weer een paar fraaie lentedagen mee straks in Zuid-Holland. Heel zelden zie je dat zulke prima lentedagen begin april met maxima van soms al dik 20 graden een lang leven beschoren zijn. Onvermijdelijk ligt er dan weer een bel met koude lucht op de loer vanuit het hoge noorden.
Beluister de maandprognose april nog via de weerprimeurlijn op zaterdag 4 april.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl