Peter Lock (uit Texel) overhandigt scheidend vuurtorenwachter Kees Polderman een plaatsvervangende illustratie voor 35 trouwe dienstjaren. Vertegenwoordigend        een waarde van 840 euro, te besteden aan een schilderij met de Ouddorpse toren. Foto: Jaap Ruizeveld
Peter Lock (uit Texel) overhandigt scheidend vuurtorenwachter Kees Polderman een plaatsvervangende illustratie voor 35 trouwe dienstjaren. Vertegenwoordigend een waarde van 840 euro, te besteden aan een schilderij met de Ouddorpse toren. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Afscheid vuurtorenwachter was misschien wel historisch moment

OUDDORP - Woensdag 31 maart was de laatste werkdag van vuurtorenwachter Kees Polderman. Na 35 dienstjaren op de torens van Haamstede en Ouddorp was er dan het moment waarnaar hij beslist niet vreugdevol had uitgekeken. Zijn vrienden wilden dit afscheid overigens niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom werd er op de derde verdieping van de toren een kleine, maar sfeervolle samenkomst belegd. Want was hier sprake van een historische gebeurtenis? Het is nog steeds niet definitief ingevuld maar de kans is groot dat met het vertrek van Polderman in Ouddorp de laatste vuurwachter in vaste dienst bij Rijkswaterstaat de deur achter zich dicht trok.

Door Jaap Ruizeveld

Zonder dat Kees in de afgelopen weken iets in de gaten had was er spontaan een comité gevormd dat financiële middelen inzamelde om hem een aantrekkelijk afscheidscadeau te geven. En de maats bij de KNRM, Rijkswaterstaat, Visserijvereniging, Maaskant/Stellendam en uiteraard collega's en oud-collega's gaven support aan deze actie. Het leverde 840 euro op en voor dit bedrag mag Polderman een schilderij laten maken of aankopen van de Ouddorpse vuurtoren (verkeerspost Westhoofd). Hij was duidelijk verrast toen ceremoniemeester, zijn huidige collega Peter Lock, dit bekend maakte en hem alvast een plaatsvervangende illustratie aanbood.

Betrokkenheid

Kees kreeg lof toegezwaaid voor zijn betrokkenheid bij alles wat zich in en rond de toren afspeelde en hij oogstte ruime waardering voor zijn loyaliteit en inzet. Op rijm werden hem de kwaliteiten toegedicht. De vuurtorenwachter die alles afwist van radio, radar en telefoon en aan wie je niets behoefde te leren over het werken en uitlezen van de computers. Onder het genot van een flesje, een glaasje en een hapje werden verhalen uitgewisseld. Het was niet verwonderlijk dat de toekomst van de bemande toren - in het kader van voortgaande bezuinigingen - daarbij een voorname rol speelde.

Opwachting

Niet alleen zijn vrienden in de verschillende dienstverbanden maakten hun opwachting. Naast ChristenUnie-raadslid Bert Tuk was ook mevrouw Van der Klooster, dochter van de eerste vuurtorenwachter (na de herbouw van de toren eind jaren 40 van de vorige eeuw) graag bij deze bijeenkomst in Ouddorp aanwezig. Zij had ongetwijfeld de meeste historische kennis van de toren en de omgeving. Logisch want zij woonde in haar jeugd met haar ouders in de torenwachtershuizen onder aan de Groenedijk. Mevrouw Van der Klooster stamt uit een vuurtorenwachtersgeslacht. Haar overgrootvader zat op de toren van Haamstede. Haar grootvader op die van Ouddorp tot aan het eind van WO 2, toen die toren op Bevrijdingsdag nog werd opgeblazen. Polderman was onder de indruk van de spontaniteit en hartelijkheid. Ook kreeg hij nog een vuurtoren in miniatuur (met usb-stick) overhandigd. Een leuke geste die hij op prijs stelde.

Onduidelijk

Of de actie van het CDA nog iets uithaalt met vraagstelling aan de minister om de Ouddorpse vuurtoren bemand in werking te houden, is op dit moment nog niet bekend. Weer is een termijn met onzekerheid voor de toekomst ingegaan. Staat straks de toren volledig operationeel leeg? Welke invulling kan er dan nog aan dit gebouw worden gegeven? Daarover blijken overigens al investeerders na te denken.