Tot begin april kil en veelal wisselvallig

Na een wat tegenvallende zaterdag, vorig weekend, volgde een voortreffelijke zondag met veel zon op het pleit. We hadden een uitmuntend horizontaal zicht tot wel bijna 65 kilometer en de wind hield zich tamelijk koest in de middagperiode. In de felle zon op een beschutte stek was het dan ook heel goed toeven.

Dit soort dagen zijn er amper meer bij de komende periode. Regen en daarmee samenhangend uiteraard bewolking zijn en worden namelijk weersbepalend. Vooral de voorbije dagen regende het al flink door in de eilandenregionen. Er viel meer dan 10 millimeter water. De landerijen in deze contreien zijn vooral in de ondergrond ook nog relatief nat vanwege de neerslagrijke winter. Eigenlijk is het alleen op de vrijdag wat langer droog in Zuid-Holland tussen de regens door.

Het bekende Azorenhoog speelt weer op en krijgt een ferme uitloper naar Frankrijk, terwijl aan de noordkant van dit systeem depressieperikelen vrij spel krijgen op het traject IJsland-Noorwegen. Wij zitten er precies tussenin en krijgen regelmatig te maken met regenstoringen of enkele buien. Vooral op zondag kan het weer flink doorregenen en ook op zaterdag is er geen droog weergarantie.

Het typische maartweerbeeld houden we dus in huis. Tussendoor zijn er soms felle opklaringen en sommige dagdelen verlopen niet eens zo belabberd. De temperaturen komen meestal uit op 10 tot 11 graden in de middag. In een enkele nacht kan het nog afkoelen tot in de buurt van het vriespunt. Weinig zon is er ook te verwachten het weekend, alleen komt de middagtemperatuur weer hoger uit.

In de geschetste situatie komt waarschijnlijk nauwelijks of geen verandering tot in de eerste week van april. Die twee mooie en bijna warme dagen die we onlangs al meemaakten kunnen we dus niet beschouwen als een introductie van een mooi en vroeg voorjaar. Het voorjaar zou zelfs als laat kunnen worden betiteld als we de balans over een week of drie zouden opmaken. Warm en stabiel weer is dus voorlopig niet in zicht. Maart is overigens zelden een uitgesproken maand als het om prachtig lenteweer gaat. In april en mei is daar doorgaans meer kans op. Zowel april 2007 als mei 2008 waren zeldzaam fraaie maanden. De hele maand was het droog, zonnig en zeer zacht (warm).