Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Voor u gelezen

Om de Hornkamp

Als vijand gekomen,als vriend gegaan
W. Schippers
2015, uitgeverij De Ramshoorn
206 blz., € 13,95
ISBN 9789461 150653

Uit het omvangrijke oeuvre dat W. Schippers naliet verscheen onlangs bij uitgeverij De Ramshoorn een herdruk van het veertigste deel uit de Schippersserie. De schrijver koesterde een diepe liefde voor de natuur, hij wandelde elke ochtend een paar uur met zijn herdershond om te genieten van het buitenleven. De natuur en het buitenleven interesseerden Schippers in hoge mate, dit komt opnieuw tot uiting in de geschiedenis van 'Om de Hornkamp'. Het statige landgoed de Hornkamp is eigendom van notaris Bruckhorn. Gedreven door hebzucht zet hij alles op alles om 'Mariënstein', het aan de rand van zijn landgoed gelegen huis van dokter Witstra, in bezit te krijgen en af te laten breken. Op deze manier wil de notaris zijn landgoed in oude glorie herstellen. Als de arts weigert zijn bezit te verkopen neemt de notaris wraak. Hij verbiedt zijn pachters gebruik te maken van de diensten van Witstra. Herman Bruckhorn heeft meer problemen; een echtgenote die een fortuin uitgeeft aan reizen en luxe goederen en een zoon die wat betreft de spilzucht van zijn moeder in haar voetsporen treedt. Aanvankelijk lijkt het beter te gaan met zoon Johan. Na zijn huwelijk met de opgewekte Nellie van Leeberg lijkt hij zijn wilde haren kwijt te zijn. Als Nellie op het landgoed verongelukt raakt Johan aan lager wal. Zijn dochter Meta laat hij onder de hoede van een kinderverzorgster achter op het landgoed, zelf vertrekt hij naar Parijs waar hij, door zijn alcoholverslaving, aan lager wal raakt. Voor Ubbo, de zoon van dokter Witstra, is een bijzondere rol weggelegd in het boek. Hier raakt Schippers een terugkerend thema in zijn werk aan: betrouwbaarheid.

Standsverschil

Een ander terugkerend thema is het gevaar van dronkenschap, het belang van een goede band van een kind met zijn moeder en de eerder genoemde liefde voor de natuur. Meerdere gebruikte thema's zijn autobiografisch (Schippers had een sterke band met zijn moeder, was dol op honden en zeer geïnteresseerd in flora en fauna).
In zijn jonge jaren had de auteur een angstige ervaring met een op hol geslagen paard. Als smidsknechtje was het zijn taak om het zojuist beslagen paard naar de stal te brengen maar onderweg sloeg het paard op hol. Een dergelijke geschiedenis verwerkt Schippers in 'Om de Hornkamp'. Schippers (1867-1954) was in het dagelijks leven metaaldraaier en in de avonduren wijdde hij zich aan zijn schrijfwerk.
De eerste druk van bovenstaand boek verscheen in 1940, latere drukken verschenen bij uitgeverij Groen.
Deze heruitgave is voorzien van een naschrift van de uitgever. De achtergrondinformatie vertelt dat 'Om de Hornkamp' zich waarschijnlijk afspeelt in de tijdsperiode tussen 1850 en 1900: de notaris maakt gebruik van kaarslicht, men reist per stoomtrein en de koets is daarnaast een veel gebruikt vervoersmiddel. In het maatschappelijk leven speelt het standsverschil tussen de aristocratie en burgers (nog) een grote rol.

Meer informatie: www.ramshoorn.nl.