Peter Visser de voorzitter van de FOGO-werkgroep die het rapport heeft voorbereid. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)
Peter Visser de voorzitter van de FOGO-werkgroep die het rapport heeft voorbereid. (Archieffoto Eilanden-Nieuws) Foto: Adri van der Laan

FOGO adviseert om meer samen te werken

Vervolg van voorpagina

Maar er zijn ook punten die minder sterk zijn. De FOGO-werkgroep noemt de beperkte ontsluiting (via de N57 en de N59), een gebrek aan afstemming, veel concurrentie in de buurt (Hellevoetsluis, Brielle, Zierikzee, Goes, Middelburg, Breda), het ontbreken van een slechtweervoorziening en versnippering van het winkelbestand.

Op basis van de geschetste veranderingen, de sterke en te versterken punten, komt de werkgroep tot de volgende missie: Goeree-Overflakkee als dé winkelbestemming voor de eigen inwoners, voor de regio, voor de toeristen, voor de dagjesmensen en voor de vaste klanten van buiten de gemeente. Winkeliers kennen hun klanten, zijn dienstverlenend en staan garant voor een hoog serviceniveau. "Winkeliers moeten niet achterover leunen, maar zich constant professionaliseren", werkte Peter Visser die missie uit. "En meer samenwerken. Verder is een centralisatie van winkelvoorzieningen nodig. Gaten in een winkelcentrum zijn dodelijk. De belevingswaarde moet versterkt worden. Daarvoor zijn verbindingen nodig met cultuur, recreatie en natuur. Verwijs naar het Streekmuseum, naar de molens, de haven: er is hier meer te beleven, je kunt hier genieten." De FOGO pleit ook voor een andere rol van de gemeente: van faciliterend naar actief. "De ondernemers en de gemeente hebben elkaar hard nodig. Gezonde winkelvoorzieningen dragen bij aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het eiland." Over de opening van winkels op zondag heeft de werkgroep geen uitspraak gedaan. Wel is er volgens Visser een nadere bezinning nodig op dit punt.

Eén kernwinkelgebied

Volgens de werkgroep is er op Goeree-Overflakkee ruimte voor één kernwinkelgebied (D'n Diek in Middelharnis/Sommelsdijk) en twee regionale winkelcentra (Ouddorp en Oude-Tonge). In de andere kernen zijn de winkels vooral gericht op de dagelijkse boodschappen, meer niet. Perifere en ambulante detailhandel zijn alleen toegestaan op aangewezen locaties.
De winkelgebieden moeten, volgens de visie van de FOGO, veilig en schoon zijn, goed verlicht (in Oude-Tonge is dat momenteel niet het geval) en voorzien van voldoende goede parkeerplaatsen, wifi (net als in Zeeland), een openbaar toilet en een goede bewegwijzering. Het winkelaanbod is bij voorkeur gevarieerd en er is voldoende horeca. Alle activiteiten zouden op één website zichtbaar moeten zijn en alle ondernemers zouden lid moeten zijn van een ondernemersvereniging. Ook is er samenwerking nodig met organisaties die evenementen en activiteiten organiseren.
De FOGO-werkgroep ziet een duidelijke rol voor de gemeente weggelegd. Bijvoorbeeld door het flexibiliseren van bestemmingsplannen (waardoor een leegstaande winkel gemakkelijker gebruikt kan worden door een kunstenaar of als tijdelijke woonbestemming) en vergunningen, het wegwerken van achterstallig onderhoud, het helpen realiseren van een slechtweervoorziening, het harmoniseren van subsidies, precario en gebruik van dranghekken, en het inkopen bij lokale ondernemers.
"Er is nog een weg te gaan, denk ik", was de reactie van Steef Visser op de presentatie van zijn naamgenoot. Vervolgens kwamen er nog wat reacties van ondernemers in de zaal. Bijvoorbeeld over de Zuidelijke Randweg in Middelharnis, die ooit als woonboulevard in the picture was, maar in de visie van de FOGO-werkgroep niet als middenstandsgebied is omschreven. "Een kans die je moet grijpen. Het trekt mensen. Tegelijkertijd moet je wel een verbinding creëren met de Diek." Een moeilijk punt, want in feite is de afstand naar de Diek te groot, vond een ander.
De mogelijke verplaatsing van de weekmarkt naar het centrum van Middelharnis, op de grote parkeerplaats voor de Plus, leverde ook discussie op. Evenals de VVV, die niet alleen voor de kop maar voor het hele eiland actief zou moeten zijn en dus ook bijvoorbeeld de horeca rond de haven van Middelharnis op haar site moet noemen, en de bereikbaarheid van het winkelcentrum in Oude-Tonge. Een van de aanwezige ondernemers uit dat dorp omschreef die als ronduit slecht. "Er verdwijnen achter elkaar ondernemers. Het verkeerscirculatieplan heeft alleen maar ellende gebracht."

Tijdlijn

De FOGO-werkgroep maakt een definitieve versie van de detailhandelsvisie en biedt die spoedig aan aan de gemeente. "We zullen dan vragen om een tijdlijn. Want je kunt wel een leuk plan hebben, maar dan moet de uitvoering ervan niet te lang duren", aldus Steef Visser. "Het echte werk gaat nu pas beginnen."