Volgens de werkgroep is er op Goeree-Overflakkee ruimte voor één kernwinkelgebied: D’n Diek in Middelharnis. Foto: Sam Fish
Volgens de werkgroep is er op Goeree-Overflakkee ruimte voor één kernwinkelgebied: D’n Diek in Middelharnis. Foto: Sam Fish Foto:

FOGO wil detailhandel concentreren en meer beleving creëren

MIDDELHARNIS – "We moeten iets doen en niet in de oude wereld blijven leven." Dat zegt FOGO-voorzitter Steef Visser over de detailhandel op Goeree-Overflakkee. "Er verandert heel veel in de wijze waarop de consument producten wil kopen. Er zijn heel veel bedreigingen, maar ten minste net zoveel kansen." De bedreigingen en vooral de kansen, staan in de detailhandelsvisie die een werkgroep van de FOGO (Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee) heeft geschreven: 'Voor een leefbare toekomst. Concentreren en verbinden'. Het is een beleidsplan voor de jaren 2015-2020. Spoedig biedt de FOGO het aan aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente.

Door Kees van Rixoort

'Voor een leefbare toekomst. Concentreren en verbinden' werd woensdagavond 25 maart gepresenteerd in het Rondeel. Een zaal vol ondernemers kreeg de visie in hoofdlijnen te horen én mocht erop schieten.

"Wat is de problematische werkelijkheid en wat zijn de mogelijkheden om die te verbeteren?" Dat was de vraag die Peter Visser, voorzitter van de FOGO-werkgroep die het 24 pagina's tellende stuk voorbereidde, aan het begin van zijn presentatie stelde. "Het winkelen is volstrekt veranderd. Hoe speel je daarop in?"

Geen vetpot

Wat is er dan veranderd? Visser noemde de economische stagnatie. "Het gaat nu iets beter, maar lang niet in alle sectoren. Er zijn nog veel zorgen bij het MKB. Het is bepaald geen vetpot." Daarnaast lekt 10 tot 15 procent van de omzet weg door de opkomst van internetwinkels. Ook zijn de huren te hoog, waardoor de leegstand in winkelgebieden toeneemt.

Peter Visser: "Wat ook speelt is de digitalisering van de samenleving. Alles is bekend. Als je een wasmachine gaat kopen en je ziet op internet dat hij ergens anders 50 euro goedkoper is, zeg je dat in de winkel. Als ondernemer kom je dan onder druk te staan. Daarnaast heeft hij, als hij een ketenwinkel heeft, te maken met druk vanuit het hoofdkantoor. De druk komt dus van twee kanten." Demografische ontwikkelingen (krimp of groei van de bevolking) hebben ook invloed op de detailhandel, evenals de concurrentie van gerevitaliseerde binnensteden en branchevervaging. "Een groot goedkoop winkelcentrum in Heinenoord gaat ten koste van de middenstand in Oud-Beijerland." Wat ook verandert, is dat de consument van nu iets wil beleven.

Natuurlijk heeft Goeree-Overflakkee een aantal sterke punten. Zo hebben de ondernemers sinds 1 januari 2013 te maken met één gemeente in plaats van vier. Toerisme en recreatie zijn in ontwikkeling. Het eiland is authentiek en aantrekkelijk. Er zijn veel activiteiten en het parkeren is gratis.

Lees verder op pagina 3