Afbeelding
Foto: RTM

RTM-oldtimer klaar voor de 21ste eeuw

OUDDORP - De RTM 107 kan de weg weer op. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft de bus van het trammuseum in Ouddorp goedgekeurd. De toerbus van het voormalige vervoersbedrijf RTM zal de komende zomer regelmatig door de regio rijden.

Vrijwilligers van het museum – dat het erfgoed beheert van de Rotterdamse Tramwegmaatschappij - hebben de bus de afgelopen jaren gerestaureerd. Daarbij is het plaatwerk vernieuwd, de motor vervangen en zijn de remvoering en de versnellingsbak hersteld.De RTM 107, bijgenaamd "het Grasklokje" dateert uit 1977. De bus werd in de Hoekse Waard en op de eilanden in de Delta ingezet voor schoolreizen en dagtochten. Ook reed het Grasklokje op lijndiensten waaronder de verbinding Rotterdam-Zierikzee-Westerschouwen.

De bus bleef tot 1991 in dienst van een vervoersbedrijf waarin de RTM is opgegaan. Daarna werd de RTM 107 onder meer gebruikt als rijdend instructielokaal van een rijschool. Het RTM-museum kreeg de bus twaalf jaar geleden in handen. Het museum beschikt over nog twee RTM bussen. Een ervan is een verbouwde brandweerauto, die het vervoersbedrijf na de oorlog als noodbus inzette vanwege materiaalgebrek. Deze zogeheten Bellewagen zal worden tentoongesteld in het nieuwe deel dat dit jaar aan het museum wordt gebouwd. De andere bus, die dateert uit 1970, staat in een stalling en zal de komende jaren worden opgeknapt. De gerestaureerde RTM 107 komt in actie tijdens de traditionele RTM-combitochten vanaf het Willemsplein in Rotterdam op 29 en 30 juli. De bus is ook te zien met Pinksteren op de Klassiekertentoonstelling tijdens de Paardenmarkt in Heenvliet. Op Tweede Pinksterdag (25 mei) staat de bus bij het RTM-museum in Ouddorp.