Optreden Oratoriumkoor Zuid-West Nederland in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 25 april zal het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland twee bijzondere muziekstukken uitvoeren in de Hervormde Kerk van Middelharnis: de Missa in F. van G. Platti (1697-1763) en het Dixit Dominus (Psalm 110) van G.F. Händel (1685-1759).

Giovanna Benedetto Platti, tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, kreeg zijn muzikale opleiding o.a. van Antonio Vivaldi, Antonio Lotti en Tomaso Albinoni. In 1722 vertrok hij naar Würzburg en trad in dienst als violist en hoboist bij Johann Philipp Franz von Schönborn (Prins-bisschop van Bamberg en Würzburg). Hij is vooral bekend geworden om zijn meer dan 20 celloconcerten. Hij heeft twee kerkelijke werken op zijn naam staan: de Missa in F en een zeer fraai Stabat Mater. Het Dixit Dominus (HWV 232), is een compositie uit 1707 van de Duits-Britse componist Georg Friedrich Händel. Het betreft Händels toonzetting van psalm 110 (psalm 109 in de Vulgaat): De Heer sprak tot mijn Heer. Händel schreef het werk op zijn 22ste, nadat hij al twee jaar studiereis in Italië achter de rug had, en combineerde in dit werk verschillende inzichten die hij uit zijn studie van de Italiaanse opera had opgedaan. Het werk dankt aan Händels grondige kennis van het werk van Giacomo Carissimi en Arcangelo Corelli een vitaliteit en een emotionele diepgang die typerend genoemd wordt voor de Italiaanse barokmuziek van Händels tijd. De partituur van dit werk is Händels oudst bewaarde handschrift. Het werk beleefde in 1707 zijn première in de Santa Maria in Montesanto in Rome en maakte meteen grote indruk op toehoorders en critici. Het is een achtdelig werk, geschreven voor vijfstemmig (SSATB) koor en solisten. Tevens zal er deze avond een orgelconcert van Händel uitgevoerd worden door organist Paul Kieviet. Het koor zal worden begeleid door het Holland Symfonie Orkest. Solisten: Marlotte van 't Hoff (sopraan), Annette Vermeulen (alt), André Betsema (tenor) en Marco Vermeulen (bas). De uitvoering is onder algehele muzikale leiding van Bas van Houte.

Plaats: Hervormde Kerk te Middelharnis, Ring 2. Aanvang 20.15 uur, kerk open 19.30 uur. Toegangsprijs € 15,00, kinderen t/m 12 jaar € 7,50 (inclusief consumptie). Bij meer dan vier toegangskaarten per gezin heeft de rest gratis entree. Kaarten zijn te bestellen via www.ookzwn.nl, via de koorleden, telefonisch via nummer 0187 485424 en vanaf 19.30 uur vóór aanvang van het concert. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en koffie te drinken in verenigingsgebouw De Hoeksteen.