Afbeelding
Foto: Archief

In Goeree trekt Algemeen Belang ten strijde

"M'n bloed wordt karnemelk. .. . !" brieste zaterdagmiddag Algemeen Belang-voorzitter Jan Bruggeman tijdens een bijeenkomst in 'De Gouden Leeuw' te Goedereede, waarop tot dhr. Bruggemans verbijstering maar een gering aantal Goereeërs aanwezig was. Doel van de bijeenkomst was het opstellen van een groslijst voor de a.s. raadsverkiezingen, maar voor het zover kwam nam dhr. Bruggeman een aantal gemeentebestuurders op de korrel als gevolg waarvan hij acuut alle vertrouwen in het mensdom opzegde. Zelf vond hij zich te goed voor deze. Terwijl zijn rikketik ijverig karnemelk door de gezwollen aderen pompte, betoogde dhr. Bruggeman: "...als ik met mijn goede salaris, mijn twaalf weken vakantie en mijn vier werkdagen per week raadslid wordt ben ik de gekste van het hele krootje…". Om de raadszetel van Algemeen Belang te behouden zullen alle zieken en zwakken ter stembus worden gevoerd.

Ten strijde

Dat 'op de korrel nemen' gebeurde letterlijk omdat Algemeen Belang zich nu eens voorgenomen had het precies te zeggen waar het op stond. "Ouddorp kun je op geen enkel front vertrouwen...", gaf dhr. Bruggeman te kennen, die mensen zijn gewoon staatsgevaarlijk. 't Is droevig maar ik durf niets met ze te beginnen. Over de kans van andere Goereese kandidaten bij andere partijen zei dhr. Bruggeman: "Adam komt er niet, Jaap Breen komt er niet en Wout 't Mannetje komt er evenmin. Jan Komtebedde komt in de raad uit nieuwsgierigheid. Jaap Santifort heeft geen stuiver interesse voor Goeree en Brammetje Mierop is er de oorzaak van dat de vissers met een eigen lijst komen en er opnieuw een splitsing optreedt."
Dhr. Bruggeman voelde er daarom wel wat voor met een andere partij samen te smelten maar na aandrang van de aanwezigen nam hij opnieuw de leiding met een: "we trekken ten strijde, als we uitkijken halen we een zetel. Maar wat beginnen we dan nog, als eenling kun je weinig beginnen, je kunt een varken niet leren praten…" "'t Is schandalig wat er in Goeree gebeurt", verontwaardigde zich dhr. Bruggeman, een slok pils tot zich nemend. Hij vervolgde: "Op het gemeentehuis zitten ze als poppen naar je te kijken, zo ziek is Goeree, de raadsleden weten van toeten noch blazen.

Eerst aktie

Het verwonderde dhr. Bruggeman niet dat er eerst een actie nodig was om eindelijk weer eens wat nieuwe woningen gebouwd te krijgen. "Minister Schut beloofde indertijd koeien met gouden horens maar het is maar een hoentje geworden…", gaf Bruggeman te kennen. "Als Goeree geen vertegenwoordiger in de raad krijgt krijgen we nooit een huis meer", verwachtte hij. Aan het adres van raadslid D. Santifort (Alg. Belang) klonk ook het verwijt dat hij het niet heeft gedaan zoals het behoort.
Nu voldoende duidelijk was dat Goeree weer een eigen vertegenwoordiger in de raad wenst gaf dhr. Bruggeman te kennen dat op hem gerekend mag worden. "lk zal proberen die zetel te redden, als ik gekozen ben beleg ik twee keer per jaar een vergadering waar de kiezers worden verwacht. Blijven er teveel weg dat leg ik de boel gelijk weer neer!", dreigde hij bij voorbaat. We zullen met volmachten werken en zieken en zwakken naar de stembus rijden, net als in Londen zullen ze met ziekenwagens naar de stembus worden gebracht, er zal nu gewerkt worden."
Op de groslijst werden geplaatst: J. Bruggeman, D. Sandifort, Cees Lokker, W. 't Mannetje, A. de Reus, F. Jongste, F. Roos, L. Bakelaar, C. Groenendijk. Onze conclusie: De vlag waaronder Alg. Belang vaart is even veelkleurig als een lappendeken. Het program van actie is duidelijk: eerst de behartiging van de belangen van Goedereede, dan die van Ouddorp en Stellendam.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 24 maart 1970