Afbeelding
Foto: Pr

Ontzetting na diefstal Stolpersteine

MIDDELHARNIS – 'Heel triest!!!!' 'Respect is tegenwoordig ver te zoeken.' 'Verschrikkelijk!!!!!' 'Dan ben je wel ziek in je hoofd, hoor, als je dat doet. BAH!!!' De reacties op de diefstal van twee Stolpersteine in Middelharnis liegen er niet om. In vergelijking daarmee valt de reactie van de Lions Club Goeree-Overflakkee nog mee, al zijn de woede en het onbegrip er niet minder om. "Heel vervelend, heel naar", aldus Hans van der Wulp van de Lions Club en dochterstichting Paul van Hessenfonds, de initiatiefnemer voor het plaatsen van de gedenkstenen op Goeree-Overflakkee. "Het geeft een gevoel van grafschennis."

Kees van Rixoort

Stolpersteine zijn stenen die ter nagedachtenis aan de in vernietigingskampen omgekomen Joden voor hun voormalige woningen zijn geplaatst. Ze zijn in het trottoir of het wegdek ingemetseld. De stenen zijn voorzien van een messing plaatje waarop de naam en geboortedatum van het slachtoffer zijn gegraveerd, naast de datum en locatie waar hij of zij is vermoord. De Stolpersteine zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demrig. Er zijn er al duizenden geplaatst, overal in Europa.
Op Goeree-Overflakkee gaat het om 36 Stolpersteine. Op 12 april 2014 zijn de eerste 15 ingemetseld. Recent, op 16 februari 2015, zijn daar 21 stenen aan toegevoegd: vijf in Sommelsdijk, tien in Middelharnis en zes in Oude-Tonge.

Twee gestolen

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 maart zijn twee Stolpersteine gestolen. Het gaat om de stenen voor Lion Haagens (1895-1942) en Annie Haagens-Roos (1898-1942), beiden omgebracht in Auschwitz. De steentjes waren in april vorig jaar geplaatst in het wegdek aan de Westdijk, waar Lion en Annie Haagens woonden tot hun deportatie in 1942. Het is ter hoogte van de Kruidvat-vestiging op het dubbele gedeelte.
"Je kunt er uiteindelijk niet veel aan doen", zegt Hans van der Wulp. "Die stenen liggen er en elke willekeurige vandaal kan ze uit de straat halen. Je hebt er wel bijvoorbeeld een koevoet voor nodig, want de Stolpersteine zijn in cement geplaatst. Het gaat waarschijnlijk om inbrekers die hun inbraak bij Eye Wish zagen mislukken, op straat wat zagen blinken en dachten: dan nemen we dat maar mee, hebben we toch nog wat…"

Vaker

Volgens Van der Wulp zijn er vaker Stolpersteine gestolen. "Tja, er liggen er misschien wel 50.000 in Europa. Blijkbaar hebben de dieven het idee dat ze iets kostbaars stelen. Ze denken dat het koper is, maar het is messing. Daar heb je niets aan. Qua waarde schiet je er niets mee op."
De daders zijn nog niet gepakt. Maar zowel Kruidvat als Eye Wish heeft camera's voor de winkel hangen. Wellicht geven de opgenomen beelden nog informatie die nuttig kan zijn bij de opsporing. Eye Wish en de Lions Club/Paul van Hessenfonds hebben aangifte gedaan van de treurige diefstal. Van der Wulp: "We hebben uiteraard ook de nabestaanden ingelicht. Die reageerden betrekkelijk rustig."
De gemeente heeft de lege plekken voorlopig gevuld met gewone stenen. Uiteindelijk moeten er weer Stolpersteine voor Lion en Annie Haagens komen. Het Paul van Hessenfonds zal daarvoor zorgen, wanneer is nog niet bekend. De stenen kosten 120 euro per stuk.

Afbeelding