Het verkiezingsdebat: Van links naar rechts: Frank Johan Hoogendam (SP), Jeroen Ravensbergen (CDA), Kim Winkelaar (Libertarische Partij), Mirjam Nelisse (VVD), Servaas Stoop (SGP) en Chris Schaapman (ChristenUnie). Arie Verhorst heeft de microfoon in handen.
Het verkiezingsdebat: Van links naar rechts: Frank Johan Hoogendam (SP), Jeroen Ravensbergen (CDA), Kim Winkelaar (Libertarische Partij), Mirjam Nelisse (VVD), Servaas Stoop (SGP) en Chris Schaapman (ChristenUnie). Arie Verhorst heeft de microfoon in handen. Foto: Kees van Rixoort

'Ga vooral stemmen en maak de juiste keuze'

OUDE-TONGE – Verkiezingen voor het waterschap, lopen we daar wel warm voor? En verkiezingen voor de Provinciale Staten, gaan die niet veel meer over het landelijke beleid: hoe populair is het kabinet-Rutte nog en hoe groot is straks – als de nieuwe Provinciale Staten de samenstelling van de Eerste Kamer hebben bepaald – de steun voor de coalitie nog in de Staten-Generaal? Hebben het waterschap en de provincie anno 2015 nog wel bestaansrecht? Veel scepsis over de verkiezingen op 18 maart. Maar daarvan was tijdens de LTO-verkiezingsavond op 2 maart in De Grutterswei te Oude-Tonge niet veel te merken. Het publiek bestond dan ook voornamelijk uit de achterban van de LTO, een landbouworganisatie. En agrariërs, ja, die zien het belang van in ieder geval het waterschap wel in. Bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van voldoende zoet water te garanderen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Zoet water was dan ook een van de belangrijkste onderwerpen die in Oude-Tonge aan de orde kwamen. Alle aanwezige partijen, die na 18 maart een rol willen (blijven) spelen in het bestuur van het waterschap (en de provincie), pleitten volmondig voor dit voor agrariërs essentiële goedje. Hooguit Water Natuurlijk liet ook de andere kant zien. Kandidaat Jan van den Brand uit Oostvoorne zei dat zoet water niet zaligmakend is in een brakke, zoute regio als de zuidwestelijke delta en dat het voor de hand ligt om te investeren in innovatieve 'zilte teelt'. "Er zijn kansen, verzilting is niet alleen een bedreiging."

Zoet houden

De agrarische sector in de regio (Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard) zit er niet op te wachten, zo bleek uit de reacties. "Dit gaat veel te ver", zei iemand in de zaal. "Er is veel geïnvesteerd in zoet water. Wat zoet is moeten we zoet houden." Een ander had het over die "prachtige landbouwgrond op Flakkee, die je niet zomaar moet weggooien".

Het kierbesluit van de Rijksoverheid, dat leidt tot meer zout in de delta, werd een onding genoemd en Frank van Oorschot, agrarisch ondernemer in Achthuizen én VVD-kandidaat voor het waterschap, noemde de op zoet water draaiende landbouw zelfs de kurk ven de economie. "Zoet water moet voorop staan. Het is kostbaar en we moeten er goed mee omgaan." Piet Kome (Waterschapspartij Hollandse Delta) benadrukte dat zoet water niet alleen van belang is voor de landbouw, maar ook voor het bedrijfsleven en de burger.

Natuurlijk kwam er nog veel meer ter sprake. Zoals de kostenverdeling en de belastingtarieven van het waterschap. De kandidaten van de diverse partijen discussieerden er lustig op los, daartoe aangevuurd vanuit de zaal. Vreemde eend in de bijt was Marcel Vink, de lijsttrekker van Trots op Nederland, die ook een gooi doet naar een of meer zetels in het waterschapsbestuur. Als dat lukt en er voldoende medestanders te vinden zijn, zal het waterschap worden afgeschaft. "Breng het waterschap als uitvoeringsinstantie onder bij Rijkswaterstaat", aldus Vink. "Dan bespaar je enorm: honderden miljoenen. Dat is serieus geld."

Tegen subsidies

Zo'n zelfde buitenbeentje trad na de pauze op, toen kandidaten voor de Provinciale Staten zich presenteerden. Van alle partijen die aan de verkiezingen meedoen, waren er echter minder dan de helft vertegenwoordigd in Oude-Tonge: zes. Het buitenbeentje was de Libertarische Partij, die zich profileert met de leuze 'Meer vrijheid, minder overheid'. Kim Winkelaar: "We zijn ook tegen iedere vorm van subsidiëren. Al dat rondpompen van geld, al die ambtenaren… Laten we dat circus afschaffen, dan is aan het eind van de rit iedereen beter af."

Vertegenwoordigers van andere partijen – naast de Libertarische Partij waren ChristenUnie, SGP, CDA, VVD en SP present – vroegen zich af hoe er zonder overheid wegen worden aangelegd. "We vinden wel een manier", was het antwoord van Winkelaar. Vol trots vertelde hij over zijn woonplaats Aarlanderveen, waar de monumentale molenviergang tot veler verbeelding spreekt. Die molens kunnen echter alleen draaien met subsidie, zo merkte SGP-lijsttrekker Servaas Stoop op.

Ganzenplaag

Voor een zaal met agrariërs ging het in de discussies tussen de potentiële Statenleden over zaken als zoet water, de ganzenproblematiek en het teruggeven aan de landbouw van gronden die eerder voor deltanatuur en de Ecologische Hoofdstructuur waren gereserveerd. Van de VVD, vertegenwoordigd door Mirjam Nelisse, mag de gans weer op de lijst van bejaagbare soorten worden geplaatst. Ook de andere partijen pleitten voor al dan niet rigoureuze oplossingen van de ganzenproblematiek, "een enorme plaag" genoemd, al wil Frank Johan Hoogendam van de SP wel dat die oplossing via "de meest diervriendelijke methode" wordt bereikt.

De ChristenUnie pleitte bij monde van Chris Schaapman ("Ik ben Chris van de ChristenUnie") voor een verbetering van de infrastructuur en voor de leefbaarheid in de kleine kernen. Daarbij kwamen ook de windmolens ter sprake. Met de plaatsing van die energieopwekkende installaties zal Goeree-Overflakkee moeten dealen. Het is niet anders. Dat de burger geen enkele inspraak kreeg bij dat besluit, is duidelijk. Maar: verderop in het proces komt die inspraak wel op gang. Daar zijn afspraken over gemaakt en de gemeente Goeree-Overflakkee heeft al veel aandacht besteed aan het betrekken van de inwoners.

Op je dak

Stoop voegde daaraan toe, dat Deltawind een goed voorbeeld is van participatie en het delen van de lusten en de lasten van windenergie. "Ook de burger moet er profijt van hebben, niet alleen de ondernemer", aldus Hoogendam. Alleen de Libertarische Partij is ronduit tegen het plaatsen van windmolens. Kim Winkelman: "Windmolens zijn technisch inferieur. Je moet er niet aan beginnen. Een windmolentje op je dak, oké, maar verder moet je niet gaan. Al vormen die molens wel een oplossing voor de ganzenproblematiek..."

Bij het sluiten van de levendige verkiezingsbijeenkomst had Arie Verhorst, die de avond leidde, nog een advies voor iedereen: "Ga vooral stemmen, neem je familie mee. En maak de juiste keuze."