Gastheer Coerd de Heer van de Menheerse Werf hijst de zeven Blauwe Vlaggen die Goeree-Overflakkee vorig jaar kreeg toegekend. Foto: Hans Villerius
Gastheer Coerd de Heer van de Menheerse Werf hijst de zeven Blauwe Vlaggen die Goeree-Overflakkee vorig jaar kreeg toegekend. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Een unieke prestatie:

Goeree-Overflakkee wereldwijd de meeste Blauwe Vlaggen voor jachthavens

MIDDELHARNIS – Goeree-Overflakkee is dé gemeente die in 2014 wereldwijd de meeste Blauwe Vlaggen voor jachthavens had. "Een unieke prestatie waar de betrokken jachthavenbeheerders en wij als gemeentebestuur met recht trots op mogen zijn!", zo reageerde een enthousiaste wethouder Arend-Jan van der Vlugt tijdens een feestelijk samenzijn in verband hiermee op de Menheerse Werf, afgelopen dinsdagmiddag 3 maart. Tijdens de bijeenkomst waren de beheerders van de zeven havens op het eiland waar de Blauwe Vlag wappert uitgenodigd en werden zij in het zonnetje gezet door de Foundation for Environmental Education (FEE) en door de Stichting Keurmerk, Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK).

Door Hans Villerius

De Blauwe Vlag is een exclusieve milieuonderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan meer dan 3500 stranden en jachthavens in ruim 49 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribisch gebied. De Foundation for Environmental Education (FEE) maakte onlangs bekend dat Goeree-Overflakkee als gemeente wereldwijd de meeste Blauwe Vlaggen heeft wapperen in jachthavens. Dat zijn de jachthavens Atlantica te Stad aan 't Haringvliet, jachthaven Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande te Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Ooltgensplaat. Voor alle zeven had de KMVK een fraai ingelijst certificaat meegebracht die de betreffende havenbeheerders kregen overhandigd door directeur Erik van Dijk van de KMVK en José Hendriksen van de FEE.

Samenwerken

Erik van Dijk gaf daarbij aan dat het mogen voeren van een Blauwe Vlag een internationale erkenning is voor de inspanningen die de jachthavenbeheerders leveren voor, onder andere, een schone haven en voorzieningen, mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu. "Het feit dat een Nederlandse gemeente hiermee nu wereldwijd uitblinkt, is echt heel bijzonder!"
Zowel Van Dijk als diens stichtingsvoorzitter, Derk Jan Verstand, benadrukten dat dit het resultaat is van een goede samenwerking tussen de jachthavens onderling. Verstand riep daarbij op om de terechte trots vooral ook uit te dragen naar buiten toe en om nóg meer samen te gaan werken. "Hier valt nog winst te behalen", zo zei hij. "Gasten vragen in toenemende mate naar kwaliteit en duurzaamheid. De Blauwe Vlag staat hier symbool voor en door met elkaar uit te stralen dat je hier als eiland in excelleert, trekt je niet alleen nog meer gasten hierheen, maar het versterkt ook je imago".
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt sloot daar helemaal bij aan. Ook hij benadrukte het belang van samenwerking, waarbij hij tevens de gemeente betrok. "In de pas vastgestelde Eilandvisie wordt eveneens gesproken over het leggen van verbindingen en daar kunnen we, als gemeente en als eilandelijke ondernemers, zeker nog stappen voorwaarts in zetten."

Lees verder op pagina 3