Het jubilerende echtpaar Buscop had dinsdagmiddag wethouder De Jong op felicitatiebezoek. Foto: Hans Villerius
Het jubilerende echtpaar Buscop had dinsdagmiddag wethouder De Jong op felicitatiebezoek. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Diamanten huwelijk voor echtpaar Buscop-van Putten

OOLTGENSPLAAT – Bijna hun hele huwelijk lang hebben ze gewoond waar ze ook nu nog wonen, het echtpaar Cor en Dick Buscop-van Putten, aan de Molendijk te Ooltgensplaat. Ooit aangekocht als vier verschillende huisjes hebben ze van twee woningen óp de dijk er één gemaakt en van twee woninkjes ónderaan de dijk, aan de achterkant, een garage. Met zowel voor als achter een prachtig 'groen' uitzicht, wonen ze hier al 57 jaar naar volle tevredenheid. En hier stond het echtpaar afgelopen dinsdag, 3 maart, ook stil bij het zestigjarig huwelijksjubileum dat bruid en bruidegom mee mochten maken, ter gelegenheid waarvan ze 's middags wethouder Gerrit de Jong als gast in hun midden mochten verwerkomen.

Door Hans Villerius

Zowel Cor als Dick, resp. 85 en 81 jaar oud, zijn geboren en getogen Platenaars. Allebei hadden ze 't voorrecht om na de lagere school door te leren. Hij aan de ambachtschool in Middelharnis, terwijl zij er op de HBS ging. Op haar 15e kreeg Dick al verkering met Cor, die na de ambachtschool als monteur aan het werk ging bij Van Rumpt in Stad aan 't Haringvliet. Later kon hij bij zijn toen nog aanstaande schoonvader, die commissionair was, aan de slag. Voor z'n militaire dienstplicht hoefde hij niet meer naar Nederlands Indië. Dat was toen net voorbij, weet hij nog. Ook weet hij nog dat hij in die tijd z'n meisje wel 'ns naar school bracht in Middelharnis. En allebei weten ze er nog van dat ze elkaar voor 't leven hebben gevonden tijdens de rondjes lopen, op zaterdagavond op het dorp. Zo'n zes jaar hebben ze verkering gehad, zodat ze eigenlijk al 66 jaar met elkaar optrekken.
Toen Dick van de HBS kwam, ging ze aan 't werk in het bedrijf van haar tante, die op de Molendijk een manufacturenwinkel had. Ze hielp er in de winkel, maar haar eigenlijke werk was er de boekhouding doen. Ook na het trouwen is ze dit nog blijven doen, waarmee ze voor die tijd best 'modern' was om als getrouwde vrouw buitenshuis te werken. Ze lacht er nog hartelijk om als ze dit vertelt en intussen laat ze een waarschuwende vinger zwaaien. "Je hoorde natuurlijk ook achter 't aanrecht", probeert Cor zijn vrouw gekscherend alsnog bij te brengen. Maar toen het eerste kind geboren was, dééd ze dat ook.
Na de watersnoodramp was het werk in de landbouw voor Cor voorbij. In plaats daarvan werd hij werkzaam bij de bouw van de Haringvlietbrug, de Van Brienenoordbrug en de Heinenoordtunnel. Totdat hij in 1965 gemeenteambtenaar kon worden in Ooltgensplaat, waar hij voor de afdeling Sociale Zaken actief werd in de buitendienst. De laatste twintig jaar van zijn arbeidzame leven is hij hier gebleven en hij heeft 't er prima naar zijn zin gehad.
Al op jonge leeftijd kreeg hij, net als z'n broers en zussen – die er inmiddels allemaal aan zijn overleden, hartproblemen. Z'n eerste openhartoperatie had 'ie op z'n 49e al te pakken en later volgde er nog een. Voor z'n gezondheid is het altijd een punt van zorg gebleven. Niettemin heeft hij, samen met z'n vrouw, de leeftijd der zeer sterken mogen bereiken. Zíj geniet nog een goede gezondheid en laat zich er niet van weerhouden gebruik te maken van de moderne media. Ze zit op Facebook, doet graag het digitale woordspel Wordfeud en ook met andere puzzelsoorten zoals cryptogrammen houdt ze haar brein scherp.
Met de in totaal drie kinderen, allemaal dochters, en vier kleinkinderen in de buurt – ze wonen allemaal op het eiland, hebben ze een goede band. En dankbaar zijn ze dat ze met elkaar het diamanten huwelijksjubileum mochten beleven.

Het jubilerende echtpaar Buscop had dinsdagmiddag wethouder De Jong op felicitatiebezoek. Foto: Hans Villerius