Het Ouddorps Raad- en Polderhuis is volgens het college een goede plaats voor de vestiging van de bibliotheek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
Het Ouddorps Raad- en Polderhuis is volgens het college een goede plaats voor de vestiging van de bibliotheek. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto: Sam Fish

College: 'Bibliotheek naar Ouddorps centrum een win-win situatie'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vooruitlopend op een onderzoek naar de parkeer- en verkeersbewegingen stellen burgemeester en wethouder dat er een win-win situatie ontstaat voor ondernemers op het moment dat de Ouddorpse bibliotheek - die nu is gehuisvest bij de Rabobank aan de Hofdijksweg - wordt verplaatst naar en in het Raad- en Polderhuis. Met de bibliotheek komt er een nieuwe openbare voorziening in het centrum van Ouddorp. Dit vergroot de leefbaarheid en zorgt voor een langer verblijfspatroon van bezoekers van het centrum. Dit schrijft het college aan de gemeenteraad op vragen van de SGP-fractie.

Door Jaap Ruizeveld

Daarnaast zorgt de samenwerking met het museum voor een verrijking van het voorzieningenniveau, waardoor de museale functie aantrekkelijker wordt. Ook dit heeft een positief effect op het verblijfspatroon van bezoekers van het centrum. De situatie rondom de parkeergelegenheid (nu zijn er 5 parkeerplaatsen en een gehandicapten-parkeerplaats aan de Raadhuisstraat in het centrum van Ouddorp) moet in dit kader worden geplaatst, stellen B en W. Zij wijzen op de voorbereiding van een nieuw Verkeerscirculatieplan Ouddorp. Hierin is het voorstel opgenomen de Ring autoluw te maken om de leefbaarheid te vergroten.

Parkeersituatie

Ook worden er maatregelen voorgesteld om de verwijzing naar parkeerfaciliteiten buiten de Ring beter mogelijk te maken. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar Dorpstienden maar ook naar andere parkeervoorzieningen in het centrum van de badplaats. Om goed inzicht te krijgen in de te verwachten verkeersbewegingen (auto, fiets en te voet) wordt onderzocht of de huidige parkeervoorzieningen passend zijn. Informatie wordt opgevraagd bij de bibliotheek en het museum en ook de Ondernemersvereniging Ouddorp wordt geraadpleegd.

De Vliedberg

Op de vraag van de SGP-fractie waarom De Vliedberg niet betrokken is/wordt bij het onderzoek geeft het college aan dat De Vliedberg gericht is op de lokale inwoners van Ouddorp en specifiek de senioren. Dit is één doelgroep waarop in de Visie op het Bibliotheekwerk aandacht wordt geschonken. De andere doelgroep is de toerist en die vindt de voorzieningen in het centrum (de Ring). De Vliedberg is voor toeristen geen logische locatie, aldus het college van de gemeente Goeree-Overflakkee.