Afbeelding
Foto: pr

Ook zij horen erbij

'Ook zij horen erbij, gedachten over kinderen in de kerk', ds. W. Harinck. In de serie pastorale gedachten verscheen een nieuwe uitgave bij de Banier onder nummer 9, 789.462.780.286; de prijs is € 9,95.

Predikanten vinden het altijd verblijdend, als ze kinderen in de dienst mogen ontmoeten. We weten van Hanna, dat ze Samuël al vroeg aan de Heere en Zijn dienst verbond. Bij de Heilige Doop hebben ouders hetzelfde beloofd. Door opvoeding, gebed en naar de kerk gaan worden kinderen betrokken bij de Heere en Zijn dienst. Hoe treffen we dat aan in Gods Woord? Wat is een plicht van ouders en van de gemeente? Kinderen kunnen zo spontaan reageren op de boodschap van de Bijbel. Hoe kunnen we daar als ouders op de juiste wijze mee omgaan. Deze, maar ook vele andere vragen komen in dit boek aan de orde.

Ds. W. Harinck is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Moerkapelle (voorheen diende hij de gemeenten van Kapelle-Biezelinge en Woerden).

Wat is de bedoeling van de serie pastorale gedachten? Thema's op het gebied van pastoraat, liturgiek en de kerkelijke praktijk worden voor het voetlicht gehaald.

Ds. Harinck moet eerlijk bekennen geen pedagoog of psycholoog te zijn, maar wel, dat hij vanuit de bewogenheid met het zielenheil van het jonge kind gedachten heeft willen delen met ouders en anderen, die omgaan met jonge kinderen.

Hij vindt trouwens dat ouders de eerst aangewezen personen zijn om kinderen goed voor te bereiden op de kerkdienst. Het gezin mag zo functioneren als een kerkje in de kerk. En als dat zo mag zijn, dan zal dat onder de zegen van God het ingroeien in de kerkgang zeker bevorderen.

In ruim twaalf hoofdstukken behandelt de schrijver de volgende onderwerpen:

Kinderen en hun eeuwige zaligheid
Kinderen in de Bijbel
Kinderen in de gemeente
Plicht van ouders om kinderen op te voeden in de kennis en vreze des Heeren.
Wat zeggen de Belijdenisgeschriften en oudvaders hierover?
De stem van twee puriteinen
Crèche, zondagsschool, kinderclub
Wanneer mee naar de kerk? Op welke leeftijd?
Leren van een goede gewoonte
Kinderen en de preek
Niet versimpelen maar verkondigen
Kinderen en omgaan met hun indrukken
Na de kerkdienst
Verhindert ze niet …

Ds. Harinck eindigt zijn laatste bijdrage over het verhinderen alsvolgt:

… De nodiging gaat aan de bestraffing vooraf. Juist omdat er een welkom is tot Jezus, juist ook voor de allerkleinsten, is de verhindering zo'n grote zonde.

Hij spreekt hier van een heerlijke en kostbare zegen. Want als Jezus hier Zijn handen uitbreidt naar de kleine kinderen werpt Golgotha zijn schaduw vooruit. Daar hangt Hij met uitgebreide armen in de diepste verlating van God en mensen totdat het is volbracht. Zo zet Hij het kromme recht, betaalt Hij de prijs, verzoent Hij de schuld. Daarom is er ook ruimte om zalig te worden... om Jezus' wil.

Van harte aanbevolen!