De koerdische Fazila Rashid met leerlingen van de Prins Maurits die hebben meegewerkt aan de actie.
De koerdische Fazila Rashid met leerlingen van de Prins Maurits die hebben meegewerkt aan de actie. Foto: J. van Hoorn

Onbeschrijflijke toestanden in Erbil

MIDDELHARNIS - Het was geen vrolijk verhaal dat de mensen, die naar de C.S.G. Prins Maurits gekomen waren, te horen kregen van de Koerdische Fazila Rashid. Zij was met een bedrag van 15.000 euro naar Erbil, de hoofdstad Van Koerdistan, afgereisd om een steentje te kunnen bijdragen in de afschuwelijke toestanden die daar heersen.

Door Jan van Hoorn

Fazila, die al vele jaren met haar gezin in Middelharnis woont, had haar verhaal aan 300 leerlingen van de Prins Mauritsschool verteld. Dit had de leerlingen zo aangegrepen dat besloten werd een nachtelijke marathonzitting te houden. Hieraan deden 160 leerlingen mee, die met wat aanvulling door de school dat bedrag bijeen hebben gebracht.

De heer Brandwijk, organisator van de actie, vertelde hoe ze de nacht hadden doorgebracht. Ook de leerlingen van de Bosseschool en de Zomerlandschool in Stellendam waren onder de indruk gekomen van wat zich daar in die vluchtelingenkampen afspeelde, aldus de heer Trommel. Zij besloten tot een sponsorloop, die ook nog een mooi bedrag opleverde. De Koerdistanse TV heeft er uitvoerig aandacht aan besteed.

En met dat geld is Fazila de reis, betaald door haar zoons - oud-leerlingen van de P.M. - haar reis naar Erbil begonnen. Het verhaal dat ze over haar bevindingen vertelde, was intriest. Ze vertelde van mensen die alles in de steek hadden moeten laten en nu hun dagen met 7 à 8 gezinnen op een kluitje in één tent bijeen moesten doorbrengen in de vele vluchtelingenkampen met elk wel 4000 tenten; van gezinnen, die uiteengerukt waren, omdat mannen vermoord, meisjes en vrouwen verkracht en meegenomen waren en gezinsleden achter gebleven waren. De regering heeft geen geld om te helpen. Salarissen worden al maandenlang niet uitbetaald.

Door middel van wat gemaakte foto's probeerde Fazila iets te laten zien van wat zich in die kampen afspeelde. Woorden schoten tekort. Uitvoerig vertelde ze over de ellende die ze overal tegen kwam. Een tekort aan van alles, kou, regenwater dat onder de tenten doorliep, ziekten, een gebrek aan medicijnen, geen toilet, geen badkamer, enz.

Lees verder op pagina 4.