Tot begin maart veelal herfstachtig weer

Vorige week zaterdag leek het wel even lente met veel zon en topmaxima landelijk tot ruim 12 graden. In de nacht naar maandag vroor het echter bijna 10 graden, vlak boven sommige percelen in het zuiden van Nederland. Dat beduidend koudere intermezzo kwam doordat de luchtdruk boven Scandinaviƫ snel steeg en de oostenwind even een wat koudere stroming gaf. De invloed van hoge druk bleef bestaan tot het einde van deze week waarna we overschakelden op een herfstachtig weerbeeld, dat mogelijk lang kan aanhouden. De luchtdruk is alweer flink gedaald.
Met wat pech blijft het flink wisselvallige weer tot in de eerste maartweek. Indirect is die weersverslechtering het gevolg van de koude in Amerika. Een groot deel van die ijskoude lucht komt bij Newfoundland de oceaan op en daar vormen zich diepe depressies die met de krachtige straalstroom naar West-Europa komen. Zo'n situatie kan soms wel een paar weken duren. We zagen eenzelfde patroon al in december 2014.

Door weerman Marc Putto

De kans op winterweer lijkt zowat verkeken de rest van deze maand, zodat we op dit moment al kunnen concluderen dat we opnieuw een zeer zachte winter gehad hebben in de Lage Landen. Schaatsen was er wederom niet bij en sinds maart 2013 stonden we niet op deftig natuurijs.
Op vrijdag regende het al en ook in het weekend kan het nog tot regen komen in onze contreien. De zondag lijkt even een beter dagdeel te brengen op de eilanden, met duidelijk droger weer in de aanbieding. De zon zullen we dan weer iets meer zien. Later op zondag en maandag volgt opnieuw regen en dat patroon met sterke weerwisselingen houden we de gehele nieuwe week. De vertrouwde zuidwestenwind zal ook flink aanwakkeren zo nu en dan, als we in de buurt van die storingen zitten.
De nachtvorst zijn we voorlopig kwijt en de dagtemperatuur komt later uit rond de 8-9 graden.
Een periodiek wisselvallige fase breekt dus aan en op echt voorjaarsweer moeten we lang wachten.
Sommigen denken dat na een slappe winter automatisch een vroeg voorjaar volgt maar dat hoeft helemaal niet. Juist na koude winters blijft het niet zelden te koud in het voorjaar zagen we.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl