Afbeelding
Foto:

Nieuw leven voor de dierenweide

"Alles wat verdwijnt komt nooit meer terug." Dat hoorde ik pas iemand zeggen over de dierenweide in Nieuwe-Tonge. Gelukkig is het niet zover gekomen. De gemeente was van plan om de dierenweide in het dorp te sluiten om geld te bezuinigen. Onlangs hebben vrijwilligers de verantwoordelijkheid voor de dierenweide overgenomen van de gemeente. Door middel van acties zamelen ze momenteel geld in om de dierenweide op te knappen en bij te houden. In samenwerking met de Spar-supermarkt wordt er geld ingezameld. Deze week bijvoorbeeld gaat er bij aanschaf van vier appelflappen een euro naar de dierenweide. Een prima combinatie. Lekker appelflappen eten en op die manier een steentje bijdragen aan de toekomst van de dierenweide.
De dierenweide kan je zien als een symbool voor de 'terugtrekkende' gemeente. De gemeente heeft minder geld beschikbaar, dus niet alleen de dierenweides moeten het zelf zien te reden, ook de subsidies voor bijvoorbeeld de bibliotheken en muzieklessen staan onder druk. In ambtenarenterminologie wordt het weleens de 'nieuwe werkelijkheid' genoemd. Een vage uitspraak waarmee wordt bedoeld dat de gemeente minder geld beschikbaar heeft en burgers dus veel vaker zelf de handen uit de mouwen moeten steken voor zaken die de gemeente tot nu toe heeft geregeld.
In sommige gevallen leidt het dichtdraaien van de subsidiekraan tot creativiteit zoals de knutselmiddagen voor kinderen die vrijwilligers in Oude-Tonge en Ooltgensplaat organiseren, zonder een cent subsidie. In andere gevallen betekent het einde verhaal. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de leespunten van de bibliotheek. Die zijn gesloten. Als alternatief zijn er wel vrijwilligers die de 'bibliotheek-aan-huisdienst' verzorgen. Zo zal er de komende jaren nog wel meer op schop gaan.
In Nieuwe-Tonge is de dierenweide gered. Vanmorgen fietste ik er langs. Drie Indische loopeenden renden achter elkaar aan en verschillende soorten kippen scharrelden eensgezind door elkaar heen. Bij de duiventil stond een steiger, de planken van het kleine dierenhok worden vervangen. De tijd dat de gemeente geld gaf voor een dierenweide komt waarschijnlijk nooit meer terug. Toch gaat de dierenweide in het dorp erop vooruit, met dank aan vrijwilligers!