Spelenderwijs werden de kinderen geleerd beter met een hond om te gaan. Foto: Hans Villerius
Spelenderwijs werden de kinderen geleerd beter met een hond om te gaan. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Hond voor de klas

MIDDELHARNIS – Een veilige omgang tussen hond en kind. Dat is het doel van het Sophia SnuffelCollege, een scholenproject van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Met dit project kunnen hondenbeten bij kinderen voorkomen worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Onder andere op maandag 16 en dinsdag 17 februari was er een SnuffelVrijwilliger met haar hond op bezoek bij groep 3 van Daltonschool De Vliegers te Middelharnis.

Door Hans Villerius

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 bijtincidenten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. SnuffelVrijwilliger Angelique Herrebrugh kwam daarvoor samen met één van haar honden naar De Vliegers. In drie lessen leerde zij de kinderen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op reageren.

Sophia SnuffelCollege

Bij het eerste bezoek liet Angelique de kinderen kennismaken met een handpophond. Tijdens de tweede en derde les kwam de echte hond mee de klas in en werd de theorie van de eerste lesdag in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs werden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat wilden, mochten oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks kreeg iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje mee met spelletjes en informatie voor de ouders.

Zie voor meer informatie www.sophiasnuffelcollege.nl.