Luchtfoto van 2008, de Spuikolk is aangegeven met een rode stippellijn. Foto: Hans Villerius
Luchtfoto van 2008, de Spuikolk is aangegeven met een rode stippellijn. Foto: Hans Villerius Foto:

Uitspraak Gerechtshof is voor gemeente zeer teleurstellend

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het gemeentebestuur onderzoekt de mogelijkheid om in cassatie bij de Hoge Raad de uitspraak aan te vechten die het Gerechtshof in Den Haag recent deed in de zaak, aanhangig gemaakt door de Eylaenden bv. De gemeente zou tekort zijn geschoten in het nakomen van een samenwerkingsovereenkomst. Het betreft een document dat in mei 2009 door de voormalige gemeente Dirksland en de Eylaenden bv werd getekend voor de transformatie van het bedrijventerrein Spuikolk naar een woningbouwlocatie voor rond 120 woningen. Bij een eerdere rechtsgang, in september 2013, gaf de Rechtbank Rotterdam aan dat de gemeente niet zou zijn tekort geschoten. Maar het Gerechtshof oordeelde, op het ingestelde beroep van Eylaenden bv, nu anders.

Door Jaap Ruizeveld

In 2009 stelde de gemeenteraad van de voormalige gemeente Dirksland het bestemmingsplan Spuikolk vast om deze ontwikkeling mogelijk te maken. De Raad van State vernietigde echter in 2011 het bestemmingsplan. Volgens de Raad van State zag de gemeenteraad onvoldoende in dat er bij een aantal woningen geen aanvaardbaar woon- en leefklimaat zou ontstaan zonder aanvullende maatregelen. Woningen zouden in de eerste fase hinder ondervinden van nog actieve bedrijven die pas in de tweede fase zouden verdwijnen. Na deze vernietiging werd door de Eylaenden bv een procedure gestart tegen de gemeente wegens tekortschieten in het nakomen van de overeenkomst en werd een vordering ingesteld.
De gemeente betreurt de recente uitspraak. Er komt nu mogelijk een schade/vergoedingsprocedure. Onderzocht zal worden of eventuele schade nog op externe adviseurs verhaald kan worden.