Christelijk Noodhulpcluster schaalt noodhulp op in Oost-Oekraïne

GOEREE-OVERFLAKKEE – De situatie in Oekraïne verslechtert met de week. Het aantal ontheemden en vluchtelingen is opgelopen tot meer dan 1,5 miljoen. Vanuit het Christelijk Noodhulpcluster zijn Dorcas en ZOA in actie gekomen om gezamenlijk noodhulp te bieden. Het cluster schaalt de hulp, die sinds juni 2014 wordt gegeven, op voor de komende zes tot acht maanden. Om de capaciteit te vergroten van het lokale kantoor in Zaporozje vertrekt binnenkort een noodhulpcoördinator naar het kantoor in Oost-Oekraïne.

De afgelopen weken is de situatie in Oost-Oekraïne verslechterd – het aantal vluchtelingen en ontheemden neemt snel toe. Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn op de vlucht en hebben humanitaire hulp nodig. Er is onvoldoende capaciteit van de overheid en lokale gemeenschappen om te voorzien in opvang, bescherming en eerste levensbehoeften. De meeste vluchtelingen komen uit de Krim en Oost-Oekraïne, met name uit Donetsk en Lugansk.

Vanuit het kantoor in Zaporozje doet Programmacoördinator Andriy Zolotaryev een oproep: 'Breng hoop voor vluchtelingen, de gemeenschap, het land en de wereld'. Het cluster voert actie en vraagt aandacht voor de situatie met 'Code rood in Oekraïne'. Het doel is om de volgende zes tot acht maanden 2.000 gezinnen te helpen in de provincies Sneshnoe, Zaporozje, Kharkiv, Krivoy Rog, Donetsk en Lugansk. Sommige van deze provincies zijn goed toegankelijk om hulp te bieden; regio's die onder controle van de Russische separatisten vallen zijn moeilijker bereikbaar.

Het cluster is sinds juni 2014 actief met twee noodhulpprojecten in Oost-Oekraïne voor ontheemden en vluchtelingen. Vanuit het kantoor in Zaporozje wordt voorzien in de opvang en noodhulp van vluchtelingen. De hulpverlening richt zich nadrukkelijk op de meest kwetsbaren: gezinnen met jonge kinderen, ouderen en gehandicapten. Er wordt onderdak verleend in kerken, leegstaande gebouwen en bij gastgezinnen. Waar nodig worden gebouwen winterklaar gemaakt. Ook krijgen mensen voedsel, kleding en huisraad en kunnen de kinderen van ontheemde gezinnen naar school. De mensen krijgen hulp bij de registratie als vluchteling en ontvangen waar mogelijk medische zorg.