Overwegend droog weer

Nadat we een zonder meer natte januarimaand beleefden, die op sommige stekken zelfs bijzonder neerslagrijk was, tapt de huidige sprokkelmaand uit bijna het tegenovergestelde vaatje. Het is en blijft voorlopig zo goed als droog op de eilanden en bovendien wordt het zachter zonder dat het echt lente wordt. Eigenlijk dus prima buitenweer meestentijds voor veel mensen.

We zien in de pluim een zaagtandbeweging als we naar de temperaturen kijken voor de komende dagen. Zo'n zaagtand in de pluim is altijd een goed teken, want tamelijk grotere verschillen tussen dag - en nachttemperatuur betekent dat er in het algemeen sprake is van helder weer met de zon er doorgaans flink bij.

Hogedrukgebieden bepalen tot in het weekend ons weerbeeld in positieve zin. Doordat de stroming meer zuid wordt gaat met name overdag de temperatuur op zoek naar de dubbele cijfers en op vrijdagmiddag kan het wellicht een graad of tien worden in Zuidwest-Nederland.
Mogelijk krijgt een aantal mensen dan al snel de lente in de bol, maar de kans is vrij groot dat we later in de maand rekening moeten houden met weer een flinke terugval van temperatuur en de laatste sneeuw is ook nog niet gevallen waarschijnlijk. Maar voorlopig is het dus even gerieflijker buiten.

In de nachten kan het toch nog koud worden met zelfs kans op wat nachtvorst even buiten de bebouwde kom. Als gezegd komen er flinke verschillen tussen dag en nacht qua temperatuur.
De wind houdt zich behoorlijk koest en komt richting het einde van de week iets overtuigender uit de zuidhoek, maar is niet meer dan windkracht 4 in onze omgeving. Op de zaterdag kan er in eerste instantie heel misschien wel wat regen vallen als we aan de flank van een depressie komen. Ook op maandag kan dat het geval zijn.

Het Amerikaanse weermodel laat met name volgende week even een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ ontstaan. Mocht dat doorgang vinden, draait de wind naar het oosten en wordt het wat minder zacht. Echt koud zal het echter niet worden want stroomopwaarts is niet heel veel winterkou voorhanden. Ook komen we niet meer op de schaats, of het zou nog in de allerlaatste week moeten zijn van deze februarimaand. Anders zijn er in november of december weer nieuwe ijsopties...

Door weerman Marc Putto