Afbeelding
Foto:

Flakkee of Goeree?

Het is weer al even geleden. De tijd vóór de gemeentelijke samenvoeging. Het was de periode dat velen dachten dat alles anders (slechter of beter) zou worden. De optimisten onder de eilandbewoners konden niet wachten op de nieuwe tijd. Adviesbureaus kregen de opdracht ons klaar te stomen voor één eilandelijke gemeente. Als iedereen er de schouders onder zette, zouden er nog vettere jaren aanbreken.

Zo herinner ik me een bijeenkomst, ruim drie jaar geleden, waar een hooggeleerde heer, werkzaam op een universiteit in het oosten des lands, tips gaf over hoe men het eiland goed 'in de markt' zou kunnen zetten. Voor een zeer geanimeerd knikkend gezelschap legde hij - evenals velen voor en na hem hadden gedaan - uit dat ons eilandelijke product het verdiende om op een goede wijze aan de man en vrouw zou moeten worden gebracht. We hadden namelijk veel unieke dingen binnen de eilandgrenzen.

Wel was volgens hem de naam nog een probleem. "Waarom noem je het gebied niet gewoon Flakkee of Goeree?", want Goeree-Overflakkee - "vooral met dat streepje ertussen" - was voor hem en voor de velen die in de toekomst het eiland zouden bezoeken en wel erg lang en ingewikkeld woord. Aan de reacties uit de zaal bleek dit toch niet zo'n goede suggestie te zijn. Wij vinden de naam helemaal niet ingewikkeld. Als we ons 'politiek correct' uiten hebben we het gewoon over Goeree-Overflakkee. Maar in onze minder correcte buien hebben we het over Flakkee of Goeree.

De twee bloedgroepen – het westen en de rest – blijven nog bestaan. Maar - misschien heb ik het mis - volgens mij zijn de scherpe kantjes eraf. Langzamerhand zijn we aan elkaar gewend. Zou de professor toch gelijk hebben? Moeten we niet eens nadenken over een nieuwe naam voor de gemeente, die – zeker voor de buitenstaander – beter in het gehoor ligt? Of is dit teveel gevraagd?