Bij TBP Electronics in Dirksland zijn de nieuwe plannen voor de Omloop gepresenteerd. Foto: Wim van Vossen
Bij TBP Electronics in Dirksland zijn de nieuwe plannen voor de Omloop gepresenteerd. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Omloop presenteert nieuwe plannen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In 2015 gaat de Omloop geld inzamelen voor één goed doel, dat is het Sophia Kinderziekenhuis. De ouderwetse stempelkaart komt terug voor de lopers. Voor volwassenen komt er een nieuwe afstand bij: een tocht van 15 kilometer. Dat zijn de belangrijkste vernieuwingen die donderdagavond werden gepresenteerd door de voorzitter van de Omloop.

Door Martijn de Bonte

"De 110 kilometer gaan we nooit loslaten," aldus voorzitter Willem Jan Kom. Ook tijdens de 26ste editie van het wandelevenement gaan lopers gewoon het eiland rond. De route is in hoofdlijnen gelijk aan de route van 2014. Ook de routes van 80, 55 en 30 kilometer blijven gehandhaafd. De dertig kilometer is dit jaar ook echt dertig kilometer. Vorig jaar was deze afstand door last-minute aanpassingen aan de route in verband met de veiligheid, zo'n 7 kilometer langer uitgevallen. Er waren wat klachten, maar de voorzitter grapt dat er eigenlijk geen reden was tot klagen. Voor hetzelfde geld kregen ze een stuk meer...

Nieuw dit jaar is de vijftien kilometer voor volwassenen, die volgen op een later tijdstip de route van de kinderomloop. Die gaat vanaf Middelharnis richting Nieuwe-Tonge en dan pakweg halverwege linksaf door de polder richting het Haringvliet en dan terug naar het Diekhuusplein. De kinderomloop van vijf kilometer start bij Hernesseroord en eindigt net als alle andere tochten onderaan D'n Diek.

Opvallend nieuws is dat de ouderwetse stempelkaart terugkomt. Een voordeel hiervan is dat er niet bij ieder post een kwetsbare computer hoeft te worden geplaatst, die er na een stevige regenbui de brui aan geeft. Daarnaast komt volgens de voorzitter de 'romantiek' terug van het feit dat de thuisblijvers niet meer precies weten waar de loper is. Iemand in de zaal roept op om dan mobieltjes ook te verbieden voor de wandelaars. Het scanpasje verdwijnt niet helemaal, de lopers worden ook dit jaar bij drie of vier grote posten gescand.

Andere jaren waren er meerdere goede doelen waarvoor geld werd ingezameld. Dit jaar is dat teruggebracht naar één doel: het Sophia Kinderziekenhuis. Het voornemen is om dit doel voor meerdere jaren te koppelen aan de Omloop. Het geld is bestemd voor het thoraxcentrum, de afdeling die is gericht op de organen in de borstkast. Het geld wordt met name besteed om kinderen die zijn geopereerd op deze afdeling hun leven lang te volgen. De resultaten worden gebruikt om de toekomstige generatie nog beter te kunnen helpen. De zorg is verschoven van een kind laten overleven naar een kind kwaliteit van leven bieden. Longarts Rijnenberg benadrukt: "Een kind moet kunnen groeien, ontwikkelen en ondanks zijn ziekte een zo normaal mogelijk leven leiden."

Lees verder op pagina 4.