In het weekend duidelijk zachter

De maand januari is om en de louwmaand verliep, ondanks de koudere fase die we hadden, ongeveer 1 graad te zacht. Bovendien was het een hele natte maand met op veel plaatsen meer dan 100 millimeter neerslag en een topper van zelfs rond de 180 liter water per vierkante meter.

Sprokkelmaand februari gaat op een hele andere toer en ik sluit niet uit dat de eerste helft wel eens overwegend droog kan verlopen, althans met weinig regen en sneeuw in het Eilandengebied.

Na nog wat kwakkelweer op de woensdag en donderdag (er viel zelfs een dun laagje sneeuw), zagen we aansluitend een hogedrukgebied uitslaan richting Schotland en Zuid-Scandinaviƫ. Aan de andere kant ontpopte een depressie zich boven het Europese continent en richting de Middellandse zee. Dit had tot gevolg dat de wind ruimde naar het noordoosten en er nog wat koudere lucht binnenlekte.

De nachten leverden vorst op met minima tot -3/-4 graden en overdag kwam het kwik uit op enkele graden boven nul. De aantrekkende noordooster maakte het wel gevoelskoud tot en met vrijdag. Pluspunt was echter dat met die noordoostenwind ook drogere lucht meekwam en er dus meer zon was op de Eilanden. Al met al was dus sprake was van best aardig februariwinterweer.

Op zaterdag komt de spil van het hogedrukgebied uit boven Schotland, of richting onze omgeving. Het blijft daarbij zo goed als droog en doordat de wind iets krimpt naar noord of noordwest kan het wat zachter worden. De nachtelijke vorst verdwijnt dan bijna en in de middag is het tot 6 graden. Op de zondag komen er meer wolkenvelden en kan er wat lichte motregen vallen bij zo'n 6-7 graden. Op langere termijn blijven hogedrukgebieden waarschijnlijk bivakkeren in de omgeving van Nederland.

Het dynamische weer met wind en regen gaat zich voornamelijk ver ten noorden van ons afspelen. De kans op een felle winterprik lijkt niet heel groot meer te zijn tot half februari. Midden-Europa blijft tot pakweg midden februari koud of zeer koud met uitmuntende wintersportmogelijkheden. Veel poedersneeuw en de zon erbij, dus diegenen die op de ski's of boards stappen treffen het zonder meer.