Afbeelding
Foto:

Twee boekjes van dominee Van Ruitenberg

Twee boekjes van de hand van ds. P. van Ruitenburg liggen voor mij: Maar één keer jong (ISBN nr. 9. 789.033.126. 574) en Onuitsprekelijke vreugde (ISBN nr. 9.789.033. 126.567); ze kosten € 9,90 per stuk. Maar één keer jong is een paperback uitgave, Onuitsprekelijke vreugde in een gebonden uitgave met harde kaft.

Maar één keer jong

'Maar één keer jong' bevat 45 korte stukjes, die in het bijzonder gaan over jong zijn. In het woord vooraf noemt ds. Van Ruitenburg het voorbeeld van rupsen, die verpoppen en vlinders worden. Het lijkt of zij twee levens hebben. Hij trekt dit door naar ons leven. Ons leven bestaat eigenlijk uit twee levens, al zijn ze beslist niet hetzelfde. Het leven hier en nu is kort en gaat snel. Het leven na dit leven duurt eeuwig. Dit leven is een voorbereidingstijd voor de eeuwigheid. En bij ons sterven geldt: zo de boom valt, zo blijft hij liggen. Na de dood is er bij ons geen verandering meer mogelijk. We hebben maar één leven hier op aarde; de een krijgt langer tijd dan de ander, daarom is het nodig om onze genadetijd te gebruiken. Eén leven, één jeugd. Zoals je geld maar een keer kunt uitgeven, geldt dit ook van je tijd.

De korte stukjes hebben altijd een link naar Bijbelgedeelten en de titels spreken vaak al boekdelen, zoals: Verheug je, jongeren die gezichten zien, cultuur van 'zonde bestaat niet', doe het kwade weg, jouw kerkenraad, de vrouw van Potifar, vergissing mogelijk, positief kritisch, Evangelisch leven, teveel gezondigd, de preek, belijdenis een eed? Twee levens.

Een kort citaat uit 'Twee levens':

Nu is het de dag der zaligheid. Gebruik je tijd, koop de dagen uit. Tel je dagen. Wees bewust van de broosheid van het leven. Als je vlak voor de deur van de zonde staat, pauzeer even en vraag je zelf wat je wilt. Wil je leven of sterven? Ik zou zeggen, investeer in je tweede leven.

Jong zijn is de beste tijd om de Heere te zoeken. En wees ervan verzekerd dat Hij Zich wil laten vinden! Van harte aanbevolen voor jongeren, maar zeker niet verboden voor ouderen, die met jongeren omgaan.

Onuitsprekelijke vreugde

'Onuitsprekelijke vreugde' gaat over ware vreugde. We kunnen over veel dingen blij en verheugd zijn, maar voor de meesten onder jullie zijn er mooiere dingen dan de kribbe van Bethlehem, het kruis of de opstanding van Christus. Maar Gods kinderen vinden daar juist een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde in. Al hebben ze ook tijden gekend, dat ze schrokken van zichzelf en hun zonden, toch leerden ze schreeuwen om genade. Al lopen ze op een smal weggetje, er staat een eeuwige vreugde tegenover.

Wellicht staan we er niet zo vaak bij stil, dat de Heere Zijn kinderen vreugde wil geven? En die vreugde geldt niet alleen na dit leven, maar juist ook in dit leven. Al is er in deze wereld veel schijn vreugde, toch mogen we aan die andere kant niet voorbij gaan. Als Paulus preekt, dat heeft hij vanzelf de bekering van onbekeerden op het oog, maar ook de troost van Gods kinderen en zijn prediking was ook tot bevordering en blijdschap van het geloof. De schrijver hoopt en bidt dat God ons de ware droefheid over de zonde en een hartelijke vreugde in God door Christus wil schenken.

Na het woord vooraf gaat ds. Van Ruitenburg in 32 korte stukjes in op de onuitsprekelijke vreugde. Een paar van de titels ter illustratie: Iedereen wil het, vreugde als doel, blij verlangen, werelds plezier, vreugde in de zonden, vreugde van zonden doden, ons in God verheugen, Huil! In God, mijn Zaligmaker, de vreugde des Heeren, met gejuich maaien, vreugde in het kruis en bij Christus zijn.
Uit dit laatste stukje een paar kernzinnen:

Het verlangen naar die ontmoeting tussen Christus en de Zijnen komt niet van één kant. De Heere Jezus heeft Zijn Vader gesmeekt dat Zijn kinderen mogen zijn waar Hij is. Op grond van Zijn verdienste mocht Hij het zelfs van Zijn Vader eisen dat ze samen zouden zijn. En God de Vader is meer dan gewillig om die eis in te willigen. Hij ziet Zijn Zoon graag met Zijn bruid, de bruid die Hij Zelf aan de Zoon heeft gegeven. Christus zal Zijn bruid aan de Vader voorstellen zonder vlek of rimpel. Wat een dag zal dat zijn! Dan zal alle leed geleden zijn, God zal alles en in allen zijn. Christus zal ons alles wezen. Of zullen we ons vergist hebben en weggestuurd worden. Als Christus nu al ons alles is, zal het meevallen en zal het geloven over gaan in zien. Halleluja!

Een boekje om zelf te hebben of om cadeau te geven. De inhoud laat de onuitsprekelijke vreugde zien, die er is in God door Christus!

Afbeelding