De VVD - delegatie bij Tbp Electronics in Dirksland. Foto: Wim van Vossen Fotografie
De VVD - delegatie bij Tbp Electronics in Dirksland. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

VVD'ers nemen een kijkje bij Tpb Electronics

GOEREE-OVERFLAKKEE – De VVD-afdelingsbijeenkomst Goeree-Overflakkee, passend in de campagne voor de verkiezingen voor de leden van de Provinciale Staten op 18 maart, had maandagmiddag een bijzonder karakter. Leden en uiteraard de raadsfractie onder leiding van Rein Osinga, konden op een perfect gekozen locatie, het bedrijf Tbp Electronics bv in Dirksland, hun politieke geestverwanten uit Kamer en Staten hartelijk begroeten. Gastvrouw was Mirjam Nelisse (kandidaat statenlid uit Dirksland). Het bezoek was een unieke gelegenheid voor Ton Plooy en zijn staf om het bedrijf via een rondleiding te promoten.

Door Jaap Ruizeveld

Dat gebeurde op een meer dan indrukwekkende wijze. De Kamer- en Statenleden kregen inzicht in één van de economische pareltjes op het eiland. Een High Tech-vestiging (omzet 30 miljoen euro) vol elektronica. Waar 130 hooggekwalificeerde medewerkers in ploegendienst zich inzetten bij het assembleren van gedrukte bedradingskaarten. Stroomloopkaarten genoemd. Ondanks de hoge mate van automatisering blijft het werk voor gekwalificeerde experts. Tbp Electronics bv heeft deze mensen in huis: voor het ontwerp tot het testen van het product, voor inkoop van componenten tot en met kwaliteitsbewaking. Met als resultaat een perfect product dat tot ver over lands- en Europese grenzen scoort. In twee groepen werden de politici door het bedrijf in Dirksland geleid en kon men kennis nemen van de verschillende productielijnen, de computergestuurde apparatuur en ook van het handwerk op de locaties. Eilandmarketing ten top. De bezoekende politici toonden grote waardering voor Tbp (oorspronkelijk technisch bureau Plooy) dat zich nu trots in de markt zet als 'the business of perfection'.

Belang van banen

Na verkiezingstournees bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen legt de VVD dit keer het accent op wat het provinciaal bestuur betekent voor de vrouw en de man in de straat. Een belang dat op banen ligt, zo wordt verondersteld. Als dat klopt, wat doet de provincie dan voor dit item. Immers te veel burgers zitten nu werkloos thuis. In onze provincie zijn dat er 163.000. Een maatschappelijk vraagstuk waar de overheid een verantwoordelijkheid voor draagt.

Gouden driehoek

De VVD Zuid-Holland stelt in het concept - verkiezingsprogramma voor om kennisinstellingen en ondernemers te stimuleren om meer innovatief en duurzaam samen te werken. De 'gouden driehoek' van bedrijven, kennisinstellingen en overheid is de banenmotor in Zuid-Holland. In het werkgebied van de KC Dordrecht zijn krachtige voorbeelden te vinden van goede samenwerking, zoals – om er slechts één te duiden op Goeree-Overflakkee - de visserijsector op de Kop van het eiland (Stellendam). Gezocht wordt naar voorbeelden van 'gouden driehoeken' waarin de provincie een initiërende of ondersteunende rol kan spelen. En waar gaat het dan precies om: Regelgeving en vergunningen, ruimtelijke ordeningen of bijvoorbeeld coördinatie tussen gemeenten?. Of voorwaardenscheppend in de infrastructuur? Wat wordt er in de toekomst van de provincie verwacht? Welke wensen zijn er in de regio?. Daarover werd maandagmiddag op het werkbezoek in Dirksland breed van gedachten gewisseld.