Preventie- en handhavingsplan Alcohol kan nog niet vastgesteld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Als een partij in de gemeenteraad meer tijd nodig acht om tot een goede besluitvorming te komen, dan is de afspraak dat het document naar een volgende vergadering wordt doorgeschoven. Zo gebeurde ook donderdagavond toen de politici het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Goeree-Overflakkee 2015-2018 zouden kunnen vaststellen. Fractievoorzitter Osinga wilde de uitkomst van een overleg dat Horeca Nederland (brancheorganisatie) komende week voert, kunnen betrekken bij het alcoholplan van de gemeente. Temeer omdat deze organisatie niet zou zijn gekend in het gemeentelijk document.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester Lokker gaf aan dat er uiteraard met betrokken partijen vervolggesprekken komen om juist gezamenlijk te bezien welke acties tot gewenste resultaten kunnen leiden. Wat heeft men nodig? Wat kan de gemeente daarbij aanbieden? Daarvoor hoefde de vaststelling van het Preventie-en Handhavingsplan Alcohol niet te worden opgeschoven. Maar de raad ging niet mee in die visie. De opmerkingen van de VVD om de beroepsgroep serieus te nemen en hen er vooraf bij te betrekken wogen zwaarder. Eerder in het debat was er breed gesproken over de problematiek van alcoholgebruik. Het is schadelijk en leidt tot verslaving zei Van Dam (SGP). Het door de gemeente aangegeven beleid is te vrijblijvend en niet stevig genoeg. Ambities blijven achter. Geef het prioriteit en let ook op de sportkantines.

Ontwrichtend

De Rover (ChristenUnie) wees op de ontwrichtende aspecten die door alcohol in de maatschappij ontstaan. Van Papeveld (CDA) vond het gemeentelijk plan weinig concreet als het om maatregelen gaat. Stimuleer verenigingen die terughoudend zijn bij het verstrekken van alcohol opperde hij. Die visie en ook de insteek op preventie deelden meerdere fracties. Het mag best allemaal wat worden aangescherpt vond Eijkenduijn (PvdA). Burgemeester Lokker stelde dat hij een Plan van Aanpak wilde opstellen, dat jaarlijks op actualiteit dient te worden aangepast. Het is een probleem dat niet alleen een zaak is van de gemeente maar ook van ouders, horeca, clubs. Er is een integrale aanpak nodig. Samen kan je iets bereiken. Daarbij verantwoordelijkheden delen. Om handhavend te kunnen optreden wordt uitbreiding van de huidige capaciteit voorbereid.

Invulling

Het preventie- en handhavingsplan presenteert de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan alcoholpreventie en handhaving van de Drank- en Horecawet. Het plan raakt diverse beleidsterreinen, zoals gezondheidsbeleid, jeugdbeleid, alcoholmatigingsbeleid, handhavingsbeleid en openbare orde en veiligheid. Het beoogt de samenhang tussen preventie en handhaving verder gestalte te geven om te komen tot een integrale aanpak van de alcoholproblematiek. Met hantering van de doelstellingen van het beleid, omschreven in de Drank- en Horecawet, om zich te richten op enerzijds afname alcoholgebruik en beperking schadelijke gevolgen van het alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar en anderzijds afname van dronkenschap, met name tijdens uitgaansavonden in het publieke domein. De ambitie van het plan is dat jongeren op een gezonde en veilige wijze kunnen opgroeien zodat hun talenten zich ook optimaal kunnen ontwikkelen.