Het pand Kerkring 21 in Nieuwe-Tonge. (Foto Hans Villerius)
Het pand Kerkring 21 in Nieuwe-Tonge. (Foto Hans Villerius) Foto: Hans Villerius

'Bewoners wonen niet veilig in straat en woning'

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Een totaal onacceptabele situatie. Bewoners wonen niet veilig meer in hun straat en in hun woning", met deze kernachtige bewoordingen stelde SGP-fractievoorzitter Kees van Dam donderdagavond in het vragenuur van de gemeenteraad de problematiek rond overlast pand Kerkring 21 in Nieuwe-Tonge aan de orde, mede in het licht van de verstrekte exploitatievergunning. Heeft het college er alles aan gedaan om op basis van bekende overlast de vergunning te weigeren. En welke stappen neemt het college om de omwonenden een veilig thuis te bieden?

Door Jaap Ruizeveld

In een opsomming van talrijke incidenten, van geluidsoverlast tot verkeersincidenten en van bedreigingen tot het lastigvallen van minderjarige meisjes, schetste Van Dam de problematiek. Zich verwonderend afvragend waarom er niet op klachten van bewoners, zowel bij politie en bij gemeente (ook met inspraak in de raad) adequaat is gereageerd. Een recent gesprek met de burgemeester was een positief signaal, maar het feit dat de overheid niet zou kunnen optreden omdat er geen klachten zouden zijn heeft de bewoners met stomheid geslagen.

Concrete stappen

Portefeuillehouder burgemeester Lokker gaf aan dat hij in het contact met de bewoners de ernst van de situatie had gesignaleerd. In een uitvoerig betoog gaf hij aan welke concrete stappen gezet zullen worden om de overlast en de onveiligheid zoveel mogelijk te beperken. Er zijn afspraken gemaakt met de politie omtrent communicatieve afstemming bij klachtenmeldingen en er worden dan gericht controles uitgevoerd. Omdat gebleken is dat de brandveiligheid van het bewuste pand niet goed is zal hier, als de situatie niet wordt aangepast naar de normen, handhavend worden opgetreden. Dit geldt ook rond het ontbreken van een omgevingsvergunning. In het uiterste geval zal met bestuursdwang tot sluiting van het pand kunnen worden overgegaan. De burgemeester heeft komende week nog een gesprek met de exploitant.