Structuur van muziekonderwijs blijft dit cursusjaar nog ongewijzigd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Unaniem steunden de raadsfracties donderdagavond de motie van het CDA, ingediend door mevrouw Both, waarin het college wordt gevraagd om samen, dus gemeente, muziekonderwijs, muziekverenigingen en basisonderwijs in constructief en goed overleg een nieuw plan te maken voor het muziekonderwijs op het eiland. Dit dossier moet voor 1 oktober aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Door Jaap Ruizeveld

Het standpunt van de raad betekent dat het college (portefeuillehouder De Jong) met alle betrokken partijen aan de slag moet om draagvlak voor een nieuwe insteek te verkrijgen. De wethouder was teleurgesteld over het ingenomen standpunt van de raad. Hij gaf overigens aan de handschoen op te nemen en de opdracht uit te voeren. "Ik kan er mee uit de voeten en ga aan de slag". Wel merkte hij op dat er nu een extra jaar nodig is om veranderingen in het muziekonderwijs te kunnen bereiken.

In de motie is verwoord dat in het nieuwe plan elementen als continuïteit, kwaliteit, betaalbaarheid, efficiency, kostprijs van lessen en de diversiteit van het aanbod een belangrijke plaats moeten krijgen. Het betekent ook dat de huidige structuur van muziekonderwijs voor in ieder geval de periode tot en met het cursusjaar 2015 -2016, ongewijzigd blijft. In het plan dient mogelijkheid te worden geboden voor amv (algemene muzikale vorming) in het basisonderwijs in nauwe samenwerking met de basisscholen ,het muziekonderwijs en de muziekverenigingen. Bij de uitwerking moet gebruik worden gemaakt van financiële middelen die de rijksoverheid biedt.

Geen draagvlak

In de overweging - en door alle fracties genoemd - werd aangegeven dat de gemeenteraad geen besluiten heeft genomen die verdere bezuinigingen op muziekonderwijs op dit moment noodzakelijk maken en dat voor het succesvol uitvoeren van elk plan draagvlak bij betrokken partijen belangrijk is en dat dit op dit moment ontbreekt. Dit alles concluderend dat de Tussenrapportage onvoldoende onderbouwing bevat waarom de beschreven koers nu ingezet moet worden..

Brief na brief

Drie documenten waren aan deze bespreking in de raad voorafgegaan. De gemeentelijke Tussenrapportage met inspraak van de samenwerkende muziekscholen (SAMUGO) door voorzitter mevrouw Lokker. Gelijktijdig de brief van deze organisatie op de Lijst Ingekomen Stukken en kort daarna het advies van de Culturele Raad. Omdat er volgens SAMUGO geen gevraagd gesprek met de Culturele Raad mogelijk bleek, was afgelopen week een aanvullende brief aan de gemeente gezonden waarin puntsgewijs de problematiek kort werd samengevat. Ook bewoner Johan Keuning uit Sommelsdijk had nog een persoonlijke brief ingestuurd waarin hij het belang aangaf van muziek als sociale interactie tussen mensen.

Verbazing

De fractiewoordvoerders gaven, elk met eigen accenten, duidelijk aan dat zij de gang van zaken rond het muziekonderwijs en de posities van de muziekscholen niet konden waarderen. Mevrouw 't Hoen (PvdA) sprak haar verbazing en verwondering uit dat de door het college gepresenteerde Muziekherstructurering als een ingekomen stuk was opgevoerd. Een totaal verkeerde aanvliegroute . Er is onnodige verwarring ontstaan. Onnodig. "Dit is geen harmonie maar disharmonie", vatte Vreugde (VKGO) zijn betoog samen. Het opvoeren van een muziekmakelaar en de daarvoor benodigde gelden viel bij alle partijen niet goed. De muziekscholen hebben de kennis en laat de kwaliteit daar. Hoewel mevrouw Reijerkerk (VVD) aangaf voorstander te zijn van gewijzigde subsidietoekenning en het rondpompen van gelden al eerder had afgewezen, schaarde zij zich toch achter de motie omdat dan met alle betrokkenen naar een draagvlak voor het nieuwe plan kon worden toegewerkt. Ju (SGP) adviseerde hert college om weer met partijen aan tafel te gaan.

Wie is gemeente?

Van Alphen (EVV) begreep niet waarom de gemeente zich zo verdiepte in de culturele activiteiten en de kennis die bij de instanties aanwezig is juist niet benutte. Wie is de gemeente om iets van muziekonderwijs te vinden? Maliepaard (GOS) adviseerde om alles nog eens goed op de rij te zetten. In de Tussenrapportage van de gemeente ontbreekt onderbouwing. Mevrouw Both (CDA) wees er nog op dat er grote bereidheid is bij alle betrokkenen om bij een zorgvuldige aanpak mee te willen denken. Tuk (CU) wilde ook dat het college (wethouder) constructief met partijen aan de slag zou gaan, daarbij het goede behouden om vooruit te gaan. Wethouder De Jong lichtte tenslotte nog toe op welke wijze hij het proces had ingezet en had doorlopen. Hij gaat nu in goed overleg naar een door – liefst alle partijen – gedragen nieuwe planinsteek.