Afbeelding
Foto: Den Hertog

De Schat van grote waarde

Oud-hoofdonderwijzer W. Droogers (eerst Sommelsdijk en daarna Geldermalsen), schreef op eenvoudige wijze een reeks gedichten, die spreken van Gods genade, Die Hij in Zijn Zoon aan zondaren bewijst. In zijn gedichten komt duidelijk uit dat Christus voor Gods kerk de Schat van grote waarde is. Bij Hem verbleken alle aardse schatten. In het bijzonder schenkt Droogers aandacht aan de heilsfeiten. Deze gedichten zijn het waard om gelezen te worden voor persoonlijke overdenking, maar ook om te gebruiken in verenigingsverband. Het mooie en het extra van deze gedichten is, dat ze op bekende melodieën gezongen kunnen worden.

Het boekje is uitgegeven bij Den Hertog, uitgeverij, onder ISBN nummer: 978.90.331. 2660.4 en kost € 9,90. De titel is: 'De Schat van grote waarde'.

Deze bundel bevat gedichten rond Advent en Kerst, Goede Vrijdag en Pasen, Hemelvaart en Pinksteren en een aantal gedichten die niet rechtstreeks met de heilsfeiten verbonden zijn.

Ze zijn eigenlijk te lang om hier te citeren, daarom een enkele strofe ter illustratie:

… gedicht De Schat, op de wijs van Psalm 24, laatste strofe.

Uw schat is daar, waar 't hart in leeft.
Zorg dat u niet aan 't aardse kleeft,
Maar zoek de Schat toch met verlangen
In Christus' volheid van genâ.
Zoek biddend, en wacht ook daarna
Op God – Hij zegt: U zult ontvangen!


Wie is aan U gelijk?

Bij Den Hertog, uitgeverij, verscheen ook het boekje over Gods eigenschappen: 'Wie is aan U gelijk?' geschreven door ds. A.C. Uitslag, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk (Eben-Haëzer), 80 blz. en de prijs is € 9,90. ISBN nummer: 9. 789.033.126. 291.

Jongeren, maar ook ouderen kunnen rondlopen met de vraag: Wie is God? In ieder geval is God groter en hoger dan wij ooit met ons verstand kunnen bevatten. In het gunstigste geval weten we maar 'iets' van God. Zover Hij zich bekend maakt in Zijn Woord. De HEERE laat Zich kennen in Zijn eigenschappen, beter is nog: Zijn deugden. Eigenschappen kunnen zowel negatief als positief zijn. Deze bijdragen van ds. Uitslag verschenen eerder in De Gezinsgids, maar zijn omgevormd en ook uitgebreid. Omdat elk hoofdstuk eindigt met enkele stellingen is het goed mogelijk om dit boekje in verenigingsverband te bespreken.

Ds. Uitslag geeft zelf aan dat het niet gaat om uitvoerige dogmatische verhandelingen, maar dat hij van iedere eigenschap maar enkele kenmerkende trekken aan de orde laat komen.

Het is de wens van de Christelijk Gereformeerde predikant dat dit boekje onder de zegen van God tot heil en zegen en tot zaligheid van de lezers mag zijn. Na de inleiding komen de volgende aspecten van Gods deugden in korte hoofdstukjes aan de orde: God is een enig en eenvoudig geestelijk wezen, God is eeuwig, onbegrijpelijk, onzienlijk, alwetend, onveranderlijk, trouw en waarachtig, alomtegenwoordig, almachtig, wijs, rechtvaardig, God, heilig, barmhartig, liefde, lankmoedig en heerlijk.

Aan het eind van zijn laatste bijdrage sluit ds. Uitslag af met de volgende woorden:

De overdenking van al die eigenschappen wil je daar brengen, dat je leert eindigen in de lofprijzing van God. Alleen daarin komt de mens tot zijn bestemming. Het hoogste en voornaamste doel van de mens is om God te verheerlijken en Hem tot in eeuwigheid volmaakt te genieten. Hij is het waard om te ontvangen de lof, de eer, de heerlijkheid en de kracht tot in alle eeuwigheid (Openbaring 5:13). Daarom: Soli Deo Gloria. Want wie is aan onze God gelijk?

Afbeelding