Kans nog op een bui met natte sneeuw

De eerste fase van deze winter was met uitzondering van een koude decemberstart bijzonder zacht.

Althans als we het temperatuuroverschot afzetten tegen de gemiddelden over de voorbije dertig jaar. Wellicht zeggen we over een jaar of tien wel dat dit soort milde temperaturen bijna normaal zijn.
Toch is er wel iets veranderd en we lijken te zijn overgeschakeld naar een langer aanhoudende fase met kwakkelweer. Tot en met de eerste week van sprokkelmaand februari bestaat de kans dat dit vrij koude winterse scenario aanhoudt op de Eilanden.

Daarna zijn er twee mogelijkheden en wel een koudere variant, of een mogelijkheid tot zachter weer. We moeten niet raar opkijken als het uiteindelijk toch koud blijft en nog wat kouder wordt zelfs.

We merkten dat al op donderdag, die koudere instroom. De temperaturen daalden weer richting het vriespunt. Overdag kwam het kwik nog wel een flink aantal graden boven nul. Ook in het weekend is het in de middag ruim boven nul, terwijl het tijdens de nachten wat kan vriezen in de meer landinwaarts gelegen delen van Flakkee.

Een omvangrijk lagedrukgebied, vooral op hoogte gevuld met hele koude lucht is komen afzakken richting het Noordzeegebied. Daar vormde zich als het ware een vergaarbak van kleine lagedrukgebieden. Dat blijft ook min of meer de weerkundige situatie tijdens de nieuwe week.

Gezien de koude bovenlucht (ruim -35 graden op vijf kilometer hoogte) kan de neerslag die voornamelijk in buien valt makkelijk uit (natte) sneeuw bestaan. Soms pakt een bui wat feller uit en dan is even een witte wereld mogelijk in onze contreien.

De luchtaanvoer komt meestal vanaf de zeekant, dus echte winterkoude is er nog niet bij.

Opvallend is dat een groot deel van Europa tot Zuid-Frankrijk aan toe flink koud wordt met soms strenge vorst.

Tussen die paar winterse buien door overigens (in de loop van het weekend denkelijk meest droog) schijnt de zon ook af en toe. Veel wind is er niet meestentijds en die komt uit een richting tussen zuid en west.

Spannend wordt het rond 5 februari wanneer de atmosfeer dus moet gaan kiezen tussen juist een koud(er) regime of de (bijna reguliere) verzachting. Dat laatste zou meer voor de hand moeten liggen gezien de historie van dit winterseizoen tot nu toe.

Meer info via www.weerprimeur.nl