Afbeelding
Foto:

Twee kerkdiensten

Op Flakkee wonen relatief veel mensen die geloven in God. Meer dan in de rest van Nederland, met uitzondering van de Bible Belt.
Op Bonaire wonen ook veel mensen die gelovig zijn, maar de manier waarop op Flakkee het geloof wordt beleefd of op Bonaire is echter wel heel verschillend. Ik wil u graag meenemen naar twee verschillende kerkdiensten:

Een kerkdienst op Flakkee: Op zondagmorgen is de kerk goedgevuld en begint stipt om 10.00 uur de dienst. Het kerkgebouw is een prachtig gebouw met alles er op en er aan. Kerkbanken, een geluidsinstallatie en een goed onderhouden orgel. De kerkgangers zijn netjes gekleed, de vrouwen in rok en wellicht met een hoed. De dienst verloopt elke zondag op dezelfde geordende manier en is na 1,5 uur weer afgelopen. Tijdens de dienst wordt er gesnoept, voornamelijk tijdens de preek. Na de dienst loopt iedereen de kerk uit om op het kerkplein nog even na te praten met elkaar of om naar huis te gaan. Veel jongeren en gezinnen zijn in de dienst aanwezig. Op zondagavond is er weer een kerkdienst. Deze verloopt nagenoeg hetzelfde als de morgendienst, met wellicht een andere predikant.

Een kerkdienst op Bonaire: Op zondagmorgen 10.00 uur is de kerkdienst begonnen, maar de kerk was nog zo goed als leeg. De kerkgangers druppelen langzaam binnen. Om half 11 is de kerk goed gevuld, maar zelfs om kwart voor 11 komt er nog een enkeling binnen. Het kerkgebouw is een simpel in elkaar gezet gebouw met weinig voorzieningen. Een geluidsinstallatie met alle snoeren door elkaar op de grond, simpele klapstoeltjes en een gammele piano of mensen die zelf muziek maken op verschillende instrumenten. Alle ramen en deuren die de kerk heeft staan open.
De mensen zijn netjes gekleed. De vrouwen en meisjes in enkellange rok of lange broek. Een rok op de knieƫn of erboven is 'not done'. Niemand draagt een hoed. De dienst verloopt elke zondagmorgen weer anders en duurt ook de ene keer langer dan de andere keer. Tijdens de dienst zijn er geen snoepjes te bekennen, wel flesjes water. Er zijn veel oudere mensen aanwezig en veel vrouwen alleen. Vrouwen van wie de man verslaafd is of die niet de enige vrouw van hun man zijn. Er zijn nauwelijks complete gezinnen en weinig jongeren. Sommige jongeren zijn alleen gekomen. Ze zijn de enige van hun familie die gelooft.
Tijdens het zingen gaan sommige mensen staan, anderen klappen en weer anderen zitten op hun stoel. Na de dienst wordt er uitgebreid met elkaar koffie gedronken en vaak ook gegeten. Op zondagavond is er geen dienst. De dominee komt niet van Bonaire zelf. De ouderlingen moesten hem in Amerika zoeken. Er was op Bonaire geen dominee te vinden.