Herstel van uniek landschap

OUDDORP - In Ouddorp ligt een uniek stukje landschap, de Marend. Zandwallen, schurvelingen, elzenmeate, hooiland en poelen laten op dit unieke terrein in één oogopslag de ontstaansgeschiedenis van het zandwallengebied zien. Dit terrein van ruim 4 hectare is particulier eigendom en wordt binnenkort gerestaureerd.

De Marend ligt ingeklemd tussen de Stelleweg, Kelderweg, Dorpsweg en camping de Witte in Ouddorp. Het terrein is ruim 4 hectare groot en particulier eigendom. Sinds 2014 heeft De Marend een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft door Bureau Schildwacht een advies laten schrijven over de onderhoudstoestand van de Marend. De conclusie van dit advies is dat veel landschapselementen op de Marend zwaar in kwaliteit achteruit gaan. Op de zandwallen en in de elzensingels staan te veel en te zware bomen die de oorspronkelijke beplanting verdringt. Poelen groeien dicht en bijzondere planten worden verdrongen door Amerikaanse Vogelkers en Vuiboom. Niet alleen de landschappelijke waarde, maar ook de cultuurhistorische en ecologische waarde van het terrein staan onder druk.

Om de Marend te herstellen is er een uitvoeringsplan geschreven. Dit herstelplan is voorgelegd aan de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee en de vereniging voor natuur en landschap Goeree-Overflakkee. Het herstelplan houdt in dat er op de Marend veel eiken zullen worden verwijderd uit de elzensingels en dat deze worden vervangen door nieuwe zwarte elzen. Ook worden er bomen en struiken van de zandwallen verwijderd om te zorgen dat specifieke planten weer voldoende licht krijgen om te groeien. Greppels langs schurvelingen worden weer hergraven. Poelen worden uitgediept waardoor padden, salamanders en libellen zich daar weer kunnen voortplanten.

De Marend is particulier eigendom waar al veel wordt gewandeld en honden worden uitgelaten. Er zal op de Marend een wandelroute worden uitgezet en enkele voorwaarden worden gesteld waardoor een ieder, eigenaar en bezoeker, volop kunnen genieten van de herstelde Marend.

De werkzaamheden zullen per 1 februari 2015 starten en worden uitgevoerd door Mata hoveniers uit Ouddorp. Bureau Schildwacht begeleidt de werkzaamheden. De kosten van het project worden gedragen door de eigenaar en deels door een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.