Bezoek van Prins Bernhard. Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee
Bezoek van Prins Bernhard. Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee Foto:

Rotterdamse padvinders tijdens de Watersnoodramp (deel 2 slot)

Tijdens en na de Watersnoodramp van 1953 is er veel hulp geboden door diverse instanties en organisaties. Ook Rotterdamse padvinders waren actief bij de hulp in onze regio. In het blad ONS Rotterdam van 2008 stond een artikel waarin aan de hand van logboeken een verslag van de activiteiten van de padvinders in de weken direct na de ramp. We nemen het artikel met toestemming van ONS Rotterdam over in twee afleveringen. Vandaag het tweede en laatste deel. Dit is een weergave van het journaal van het schip Avontuur dat via Middelharnis naar Kortgene trok.

5 FEBRUARI

Om 6.15 vertrekt de Avontuur, getrokken door de sleepboot 'Shamrock' van de Vierleeuwenbrug en zet koers naar de werf Feyenoord, teneinde kolen en water te laden. Langs de Noord, de Dordtsche Kil, Hollands Diep en Vuile Gat bereiken we om ongeveer 12 uur Middelharnis, waar we buitengaats afmeren omdat we te diep steken om de haven binnen te kunnen varen. Er wordt dadelijk begonnen met erwtensoep te koken en een deel van de bemanning gaat aan wal assisteren bij de evacuatie van Middelharnis en het verschepen van de veestapel. Inmiddels zijn er militairen en politieĀ­ mensen aan boord wezen eten, hun eerste warme maal in vier dagen. Om 22 uur ieder te kooi.

6 FEBRUARI

In de ochtenduren vertrek naar Numansdorp, waar we met de Rambonnet en de Adriana, ons derde schip, in de haven afmeren. De dag wordt verder besteed aan schoon schip maken en wachten op eventuele orders.

7 FEBRUARI

Opdracht naar Kortgene op Noord Beveland te varen teneinde als noodkeuken te gaan dienen. De Shamrock vertrekt naar Willemstad teneinde erwten en water te laden. Na terugkeer van de Shamrock vertrek naar Kortgene, waar we 15.30 uur arriveren. Hier hebben de mensen al in geen dagen warm eten gehad zodat de erwtensoep en de koffie meer dan welkom zijn. Ook worden mensen aan kleding geholpen die we uit Rotterdam hadden meegenomen. De normale dagindeling wordt als volgt samengesteld:
9 uur: koffie naar de dijken
11 uur: koffie of soep naar de dijken
13 uur: warm eten naar de uitdeelposten aan boord
15 uur: soep naar de dijken
18 uur: warm eten (tweede groep)
21 uur: koffie naar de dijken

De burgemeester en een wethouder komen aan boord en verzoeken ons voorlopig te blijven. Om 23 uur ieder doodmoe naar bed.

8 FEBRUARI

Het werk begint warempel al routine te worden. Een ploeg gaat naar hotel 'De Graaf van Buren' om koffie af te leveren en om te assisteren met het smeren van brood. Om 11.30 aan boord een korte kerkdienst door de predikanten van Kortgene en Colijnsplaat. In de middag worden vele porties eten uitgedeeld en bovendien hebben we de beschikking over een bestelwagen om langs de dijken warm eten en koffie te verstrekken. In de avonduren worden twee boten met hout gelost en ontvangt oubaas Snoek sigaretten voor de bemanning.

9 FEBRUARI

We raken als team al aardig op elkaar ingespeeld. De Shamrock voorziet ons van water, zodat we ons weer kunnen wassen. Verder het inmiddels gebruikelijke werk, zoals aardappelen schillen, wassen, stoken, koken, e.d. Aan boord komt een Franse militair met een lelijke handwond, die vakkundig wordt behandeld en verbonden.

10 FEBRUARI

Na de middag arriveert de sleepboot 'Rembrandt' uit Kortgene met een aflossingsploeg, alsmede voorraden en een aantal butagasstellen met toebehoren. De kookploeg krijgt het nu een stuk gemakkelijker. De kleding is naar een zolder op het Centraal Bureau getransporteerd en daar keurig gesorteerd opgeslagen. Deze post wordt dus al spoedig 'C en A' genoemd. Het weer wordt er niet beter op en de werkers langs de dijken zijn blij met de koffie en soep die door ons worden uitgedeeld. Het werk aan de dijken moet voor 16 februari klaar zijn, want dan is er springvloed.

11 FEBRUARI

De gehele dag is het een gaan en komen van eters, die onze erwtensoep nog steeds zeer op prijs stellen. Enkele bemanningsleden echter kunnen dit brouwsel niet meer zien!
Tijdens het avondeten valt een chauffeur van Deutz Motoren van de loopplank en komt boven met de aardappelschillen in zijn haar. Gelukkig voor hem loopt het goed af. In de avonduren samenzijn met de Franse militairen in de Korenbeurs, onze Franse vrienden gaan morgen vertrekken. Om 23 uur doodmoe naar bed.

12 FEBRUARI

Om 8 uur reveille en meteen daarna is het koffie zetten voor de dijkploeg, aardappelen schillen, koken, bakken want om half twaalf verschijnen de eerste eters alweer. Onze kleine 'eetzaaL' maakt dat mensen soms moeten wachten eer ze een maaltijd kunnen gebruiken. Vlug dooreten, is dan ook het devies. Zo'n 700 porties eten worden op die manier uitgedeeld. Ook voor de Fransen, op speciaal verzoek, nog 45 porties erwtensoep, voordat ze vertrekken. Als de stroom eters in de avonduren is opgedroogd, kunnen we om 20.00 uur eindelijk zelf aan tafel. Nog even samen om het fornuis en om 23 uur naar bed.

13 FEBRUARI

Vandaag overdracht van de kleding aan het gemeentebestuur. De trouwe Shamrock brengt, zoals iedere dag warm en koud water. In de middag het gebruikelijke recept van koken en maaltijden verstrekken. In de avond hoog bezoek van het college van Burgemeester en Wethouders van Kortgene. De burgemeester spreekt een dankrede uit en we nemen officieel afscheid. Enkelen van ons zijn nog even naar de 'Graaf van Buren' geweest om afscheid te nemen en zijn daar door B en W onthaald op iets drinkbaars. Terug naar boord en ter kooi.

14 FEBRUARI

Om 5 uur in de ochtend wordt de Avontuur verhaald en om 7 uur neemt de Shamrock de Avontuur op sleeptouw voor de terugreis naar Rotterdam. Anderen zullen onze taak overnemen en op korte termijn zal Kortgene weer op eigen benen staan. Om ongeveer half vijf meren we af aan de Oosterkade, waar padvinders ons behulpzaam zijn met het uitladen, zodat we spoedig naar huis kunnen en de tocht van de Avontuur en de Shamrock ten einde is.

TOT SLOT:

Tijdens onze tocht verwerkten we:
14 mud aardappelen, 500 blikken groente, 200 kg. erwten, 110 broden, 344 pakjes bater, 140 eieren, 25 kg. koffie, 92 pakjes smeerkaas, 134 blikken melk, 17,5 kg. zuidvruchten, 5 kg. rijst, 15 kg. suiker, 10 kg. zout, 100 blikjes 'potvissen', 8 zijden spek, 173 kg. vlees, 264 flesjes limonade. We deelden uit: 1500 liter erwtensoep, 2000 warme maaltijden, 400 liter koffie, 6080 kaken, 1600 sinaasappelen, 1 kist citroenen, 167 chocoladerepen, 10 worsten en 14 blikjes leverpastei.

Jongedames maken schoon na de watersnoodramp. Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee