De Slijterij aan de Raadhuisstraat.
De Slijterij aan de Raadhuisstraat. Foto: Jaap Ruizeveld

Slijterij Bezuijen sluit na halve eeuw winkeldeur

OUDDORP - Ze is vriendelijk en bescheiden. Wil beslist niet op de voorgrond treden. Daarom is een foto ook niet gewenst. Een vrouw die - als je haar vertrouwen hebt gewonnen - fantastisch kan vertellen over het wel en wee van het dorpje aan de zee in de vorige eeuw. Ze legt nadruk op respect voor iedereen. Negatieve opmerkingen of signalen, daarvoor is bij haar geen plaats. Niet in ons gesprek in het kleine sfeervolle kamertje achter de winkel en ook niet in de slijterij met de wijn- en drankflessen aan de Raadhuisstraat 21.

Door Jaap Ruizveld

Dankbaar is ze, mevrouw K. Bezuijen – Sperling. dat zij deze week samen met haar drie kinderen (zoon en 2 dochters), klein- en achterkleinkinderen en allen die haar dierbaar zijn, haar 91e verjaardag mag gedenken. Een mijlpaal in haar leven die over enkele weken leidt naar nog een andere bijzondere gebeurtenis. In de loop van de februarimaand sluit zij namelijk de deur van haar slijterij. Bijna 50 jaar was zij er met veel inzet en aandacht aan het werk. "Want ik houd van een nette zaak". Ook de laatste 20 jaar, na het overlijden van haar man, meldde zij zich - ondanks wat lichamelijke ongemakken - steeds kordaat achter de toonbank als de winkelbel klonk en een klant een flesje wijn of andere drank kwam kopen. En kennis van zaken had en heeft de - vermoedelijk oudste nog werkende middenstander met winkel - op het eiland. Destijds heeft ze stevig gestudeerd om de vereiste documenten voor de slijterij te verkrijgen. Voor het examen reisde ze naar Den Haag. Ze slaagde met prima cijfers (een 8,5 en een 9) op de lijst. Wat wil je nog meer?.

Bakkerij

Velen in de badplaats Ouddorp en op de Kop van Goeree kennen haar. Zij kreeg een vaste klantenkring. In het zomerseizoen wisten ook talrijke toeristen uit eigen land en Duitsers, de slijterij te vinden. De slijterij was overigens niet de enige activiteit in haar werkzame leven. Ouderen (senioren) in het dorp kennen mevrouw Bezuijen-Sperling zeker uit vroeger jaren toen haar man en zij ook de naastgelegen bakkerij runden. Het was voor dag en dauw opstaan en het grootste deel van het etmaal werkte je door. "Erg gezellig hoor", vertelt ze. Er klinkt een beetje weemoed in haar stem als zij over die vervlogen tijd praat. "Het was toen voor heel veel mensen een erg moeilijke levensfase. Maar bij het verstrijken van de jaren zie je ook nu allerlei veranderingen. Het is fijn dat ik goede buren heb". Over persoonlijke zaken wil ze niet discussiëren. Wel worden herinneringen en herkenningen - uit het Ouddorpse - hartelijk gedeeld. Mevrouw Bezuijen-Sperling vindt dat nu het moment aanbreekt om de deur van haar slijterij in de ring te sluiten. Half februari is het zo ver.

Gastvrij

Dinsdag bereikte ze haar 91e verjaardag. En zoals steeds was ze ook deze morgen vroeg op. "Eventjes half 5", zegt ze zachtjes. Niet zo verwonderlijk allemaal als je weet dat zij op deze vaste marktdag in de Ouddorpse ring een gastvrij trefpunt is voor een aantal standhouders. Al vele jaren onderbreken zij dan hun verkoopactiviteiten om even bij "Kaatje" een gratis kopje koffie te drinken en later op de dag ook nog een heerlijke kop soep krijgen voorgeschoteld. Slager Johan v.d. Ven en kaasboer Piet Dammers zijn deze dinsdagmorgen de eerste bezoekers die hun gastvrouw komen feliciteren. "Ja, de slijterijwinkel gaat dicht, maar gelukkig blijft het 'restaurant' (het kopje koffie en de soep in het keukenkamertje) voor ons geopend", zegt de slager lachend. "We zouden dat niet graag willen missen".

Marktkooplui aan de koffie bij mevrouw Bezuijen.