Winter zet ook dit jaar (nog) niet door

Een aantal jaren geleden, inmiddels alweer bijna zes jaar terug, leek een trendbreuk vrij waarschijnlijk. De wintertrend was toen eigenlijk steeds wat kouder en sneeuwrijker. December 2009 en december 2010 waren bijvoorbeeld koude en sneeuwrijke maanden. En het meest opvallend was toen ook dat juist het zuidwesten van het land, met name Zuid-Holland, goed meedeed met de sneeuw en koude. Soms was het hier kouder dan in de klassiek koude regio's als Groningen, Twente of de Achterhoek.

Achteraf gezien is de trend naar koudere winters niet doorbroken. Zie nu bijvoorbeeld de winter van vorig jaar die niets aan kou produceerde en het winterseizoen tot nu toe kunnen we ook ronduit schraalhans is keukenmeester noemen. Meer dan een beetje nachtvorst zit er niet in momenteel.

In feite verandert er dus heel weinig aan het Nederlandse winterklimaat en zijn ook de komende jaren zowel koude als zachte winters gewoon nog aan de orde. Wel is het aantoonbaar dat de temperatuur gemiddeld nog steeds een fractie omhoog gaat. De koudere fases in de winter blijven ook bestaan, maar duren wel steeds korter. Het einde van deze week is zeker niet zacht en zelfs aan de koude kant. Op donderdag lag de temperatuur een groot deel van de dag beneden het vriespunt. Zelfs donderdagnamiddag kwam het kwik nauwelijks boven het nulpunt uit op de Eilanden.

We verblijven (tot in het weekend) in een zogenaamd zadelgebied, precies tussen de hoge - en lagedrukgebieden in. In die zone staat er doorgaans weinig wind, maar is de kans op hardnekkige bewolking wel groot. Toch komt de zon er toch ook regelmatig nog bij, vooral op zondag. Een neerslaggebied bereikt ons in de nacht naar zaterdag en dan kan er naast regen ook (natte) sneeuw vallen. Diegenen die wat later opstaan zaterdagochtend hebben de sneeuw waarschijnlijk net gemist. Later op zaterdag is het alweer een graad of 5-6 in onze omgeving.

Hoge druk ten noordoosten van ons lijkt nog even tegengas te zullen geven, maar uiteindelijk zal de vrij zachte oceanische lucht zoals vanouds weer terreinwinst boeken. Vanaf zaterdag wordt het dus weer mild(er) en tevens licht wisselvallig in onze contreien. Mogelijk wordt het weer koud(er) aan het einde van de maand, maar schaatsen op natuurijs zit er in januari in ieder geval niet meer in.

Door weerman Marc Putto