Afbeelding
Foto: pr

Willem de Zwijgerstichting

Voor me liggen drie brochures van de Willem de Zwijgerstichting. Deze stichting geeft sinds 1941 twee keer per jaar een brochure uit over een onderwerp dat past in de doelstelling van de stichting. Het doel van deze stichting is een verdieping en versterking van de reformatorische beginselen in ons volksleven, als ook verlevendiging van het historisch besef, gelijk dit onder invloed van de Hervorming en onder leiding van Oranje zijn stempel ontving.

Momenteel zijn alle brochures uit de periode 1941 tot en met 2008 gedigitaliseerd en opgenomen in Digibron. U kunt e.e.a. raadplegen op www.willemdezwijgerstichting.nl onder het tabblad 'Archief'. Op de website is ook verdere informatie te verkrijgen en kunt u zien welke brochures nog te verkrijgen zijn. Wanneer u de brochures in uw bezit wilt hebben, is een minimale donatie van € 7 voldoende om jaarlijks de twee brochures te ontvangen. Het bestuur van de Willem de Zwijgerstichting bestaat uit: dr. C. van Sliedrecht te Nunspeet (voorzitter), dr. W.H.Th. Moehn te Hilversum (secretaris), en prof. dr. M. te Velde te Hasselt (alg. adjunct).

De brochure van 2013/2 heeft als titel: 'Het nieuwe verbond en de uitleg van de profetieën over de toekomst van Israël, door dr. M. J. Paul (ISBN nr. 9.789072.462541). Verschillende standpunten met betrekking tot de toekomst van Israël komen in deze brochure aan de orde. Speciale aandacht wordt gegeven aan het nieuwe verbond, dat aangekondigd wordt in Jeremia 30-33 en aangehaald wordt in het Nieuwe Testament. De brochure bevat 50 pagina's en geeft een toelichting op de volgende onderwerpen:
Aan de hand van Ezechiël;
Hoofbenadering van de profeten;
Het nieuwe verbond;
Speciale kenmerken van de profetieën;
Enige teksten in Jesaja als illustratie;
Enige teksten in Zacharia als illustratie;
De joodse benadering;
Messias belijdende Joden;
Het Nieuwe Testament;
Consequenties;
Gespreksvragen;
Noten.
Dr. Paul weet op een begrijpelijke, maar wel wetenschappelijke manier de gegevens op een rij te zetten en aan ons door te geven. Tegelijk geeft hij aanzetten om via de genoemde literatuur verder te studeren en te onderzoeken m.b.t. dit gewichtige onderwerp, dat ook ons allen aangaat.


Vrouwen rond Willem van Oranje

De uitgave van 2014/1 gaat over 'Vrouwen rond Willem van Oranje', door dr. Harm Veldman, opnieuw rond de 50 pagina's (ISBN nummer: 9.789072.462558).

Hier treffen we biografische schetsen van de 'Vrouwen rond Willem van Oranje' aan. Dit voert ons terug naar de 16e eeuwse bronnen van de band tussen Nederland en Oranje. Deze keer niet de schijnwerper op de vorst van Oranje Nassau, maar op de vrouwen, die in het leven van Willem van Oranje een grote plaats hebben ingenomen. Ook wordt melding gemaakt van de dame, met wie Oranje enige tijd een onvaste relatie onderhield. Naast de historische schetsen worden thema's aangereikt, die de nauwe relatie aangeven tussen godsdienst en politiek. De schrijver laat zien dat de keuze van een huwelijkspartner steeds in dit licht moet worden gezien. Dat komt ook uit in de kernpunten van de opstand tegen Spanje. De geschiedenis van de 'Vrouwen rond Willem van Oranje' geeft een goed beeld van de 16e eeuw en biedt voldoende aanknopingspunten voor een gesprek over diverse aspecten van het gebeuren uit die tijd.
De hoofdstukken geven de volgende aspecten te zien:
I         Juliana van Stolberg, gelovige moeder van Oranje-Nassau;
II         Anna van Egmont van Buren, Oranjes eerste bruid;
III         Anna van Saksen, Oranjes tweede eega;
IV         Charlotte de Bourbon, eens willend met Oranje;
V         Louise de Coligny, Oranjes vierde bruid.
De gespreksvragen completeren het geheel, evenals de geraadpleegde literatuur.


Spiritualiteit in de Oude Kerk

De uitgave van 2014/2 geeft ons inzicht in de 'Spiritualiteit in de Oude Kerk, lessen voor nu', door dr. A. Baars (ISBN nummer 9.789072.462565, 62 pagina's).

De vraag die gesteld wordt is deze: hoe (over) leefde de Oude Kerk in de tijd dat zij tot aan het begin van de vierde eeuw naar de rand van de samenleving werd gedreven. En groeide de kerk explosief. We kunnen hier met gevoel van heimwee naar terugkijken. Omdat we nu in een soortgelijke situatie zijn, maar van groeikracht er weinig of nauwelijks sprake is. Vanuit christelijke kring blijft de roep om heroriëntatie op de Oude Kerk voortdurend hoorbaar. Tegen deze achtergrond geeft dr. Baars in dit geschrift een impressie van de spiritualiteit van de Oude Kerk. Telkens met de vraag aan de lezers of hieruit voor ons iets te leren valt voor de situatie waarin wij, als christenen, vandaag leven. In de inleiding geeft de schrijver drie opmerkingen vooraf.

De Oude Kerk neemt hij ruim (ook het begin van het Constantijnse Rijk), dus de eerste vier eeuwen. Hij laat theologen, predikers, gemeenteleden en ook heidense schrijvers uit die periode aan het woord (veel vertaalde teksten). De schrijver attendeert ons erop dat de Oude Kerk niet bestaat (veel veelvormigheid in opvattingen en ook in beleving van het geloof).

Dr. Baars gaat op volgende wijze te werk om structuur te geven aan deze brochure. Na de inleiding volgt het signalement, dan een hoofdstuk over het martelaarschap, vervolgens de werfkracht, dan een hoofdstuk over asceten, daarna de liturgie in de Oude Kerk. Een nawoord, noten en gespreksvragen, zoals in alle brochures aan bod komen.

Dr. Baars eindigt zijn nawoord als volgt: "Een kerk is nooit te oud om er wat van te kunnen leren. Wij zoeken immers samen met al de heiligen de liefde van Christus te verstaan (Efeze 3:18). En tot die heiligen behoren zeker ook vertegenwoordigers van de Oude Kerk."

Een brochurereeks, die het waard is om aan te schaffen en te lezen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Een donatie van onder de 10 euro kan geen barrière zijn. Neem en lees!

Afbeelding
Afbeelding