Tijdens de bijzondere gymles met Kees-Jan van der Klooster (op de foto's rechts, met blauw sweatshirt). Foto's: Hans Villerius
Tijdens de bijzondere gymles met Kees-Jan van der Klooster (op de foto's rechts, met blauw sweatshirt). Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Door Hans Villerius

Directeur Jos Baar van de Eben-Haëzerschool kent de 37-jarige in Vlissingen geboren maar nu in Utrecht wonende Kees-Jan van der Klooster al langer en ze had hem gevraagd om ook op de school te Goedereede Havenhoofd te komen vertellen over de vele mogelijkheden die er dikwijls nog overblijven als je met een beperking door het leven moet. En nu hij weer in de zuidwesthoek van het land was, combineerde hij dit graag met een bezoek aan de Eben-Haëzerschool.

Misverstanden

Bij een ongeluk tijdens het snowboarden liep Kees-Jan van der Klooster in 2001 een dwarslaesie op en raakte hij vanaf z'n middel verlamd. Sindsdien gaat hij in een rolstoel door het leven, maar niet als iemand die weinig meer kan of overal bij geholpen wil worden. Integendeel. Als paralympisch sporter beoefent hij zowel alpineskiën (op een zitski) als wakeboarden en behaalde hij zowel goud als brons tijdens de Winter X-games te Aspen. Ook doet hij mee aan de Paralympische Winterspelen te Vancouver.
In 2008 startte hij een eigen bedrijf, K-J Projects, dat zich richt op activiteiten rondom de beeldvorming van leven met een beperking. Hierover bestaan volgens Kees-Jan nogal wat misverstanden, met name over de (on)mogelijkheden in het dagelijkse leven. Misverstanden die de integratie en participatie in de maatschappij in de weg staan. Daarom geeft hij door heel het land voorlichtingen en presentaties over dit thema en verzorgt hij clinics, (rolstoelvaardigheid)trainingen en demonstraties aan mensen met een beperking. Door hen vooral de (aangepaste) mogelijkheden te laten zien, met gebruikmaking van bepaalde technieken, en ze te leren daarvan gebruik te maken, zijn ze dikwijls veel beter in staat om deel uit te maken van en te functioneren in de samenleving. "Het is vooral mijn bedoeling om te laten zien welke mogelijkheden en kansen er zijn om, ondanks de beperking die je hebt, een leven te leiden dat voldoening geeft en dat je dingen kunt bereiken waarop je trots kunt zijn", zo lichtte Kees-Jan dinsdagmorgen in Goedereede toe.

Bewegingsvrijheid

Op de school in Havenhoofd deed hij dat zowel door erover te vertellen als door een film erover te laten zien. En tijdens een gymles liet hij niet alleen zien wat je allemaal kunt als je je voortbeweegt in een actieve rolstoel, maar liet hij de schoolkinderen dit zelf ook ervaren. Daarvoor had Kees-Jan een aantal actieve rolstoelen extra meegenomen waarin de kinderen om beurten plaats konden nemen om daarin na te doen wat Kees-Jan deed op een parcours dat hij de kinderen eerst uit liet zetten: een flinke drempel nemen, enkele treden nemen, slalom rijden én leren balanceren op alleen de achterwielen van de rolstoel. Dit laatste moet wel worden beheerst om zonder al te veel hulp van anderen overal te kunnen komen. En om te kunnen balanceren is het wel noodzakelijk dat je een actieve rolstoel hebt. Die is lichter en wendbaarder dan de zwaardere exemplaren die je over 't algemeen in gebruik ziet. Volgens Kees-Jan maken veel rolstoelgebruikers, zeker ook kinderen, gebruik van te zware wagens, waardoor ze zich veel mogelijkheden en bewegingsvrijheid onthouden. Dit laatste uiteraard voor zover ook het bovenlichaam en de armen geen beperkingen kennen.
Voor de leerlingen was deze morgen heel verhelderend en de kinderen vonden het verrassend om te ervaren wat je met beperkingen toch allemaal nog kunt dankzij bepaalde technieken, die je na een uur trainen dikwijls al aardig onder de knie hebt.