Tevreden poseert Johan bij 'zijn' wit- en bruingoedcontainer. Foto: Hans Villerius (Inzet: Nila met het door behaalde certificaat. Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee)
Tevreden poseert Johan bij 'zijn' wit- en bruingoedcontainer. Foto: Hans Villerius (Inzet: Nila met het door behaalde certificaat. Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee) Foto: Hans Villerius

Johan en Nila behalen milieucertificaat

MIDDELHARNIS – Twee medewerkers van de milieustraat aan de Johannispolderseweg te Middelharnis hebben eind vorig jaar het certificaat Medewerker milieustraat behaald. Het zijn Johan Melissant en Nila Kallan-Soechit, die hiervoor met goed resultaat een cursus volgden bij de Spa groep in Bodegraven. De cursus omvatte de onderdelen 'Milieustraat', 'Arbeidsomstandigheden en veiligheid', 'Oriëntatie in afvalbeheer', Afvalsoorten op de milieustraat' en 'Klantgericht handelen'.

Door Hans Villerius

Zowel Johan als Nila zijn via Webego bij de milieustraat werkzaam geworden, in het kader van de sociale reïntegratie. Nila zo'n anderhalf jaar geleden, maar Johan werkt er al zo'n jaar of zestien. Nila werkt binnen, achter de pc, en Johan is buiten bezig. Voor allebei is het behalen van het certificaat een mooie prestatie en natuurlijk zijn ze daar trots op. Tijdens een kort interview op de milieustraat was alleen Johan voor commentaar beschikbaar, want Nila was ziek. En eenmaal in gesprek met Johan blijk hij een nuchtere, rustige en gezellige prater te zijn, die het op de milieustraat enorm naar zijn zin heeft en er liefst niet meer vandaan gaat.

Hobby

Eigenlijk heeft hij altijd iets speciaals gehad met het inzamelen en scheiden van afval. Jarenlang kon je hem tegenkomen, op z'n fiets met een karretje erachter volgestouwd met oud papier. Dat haalde hij op allerlei adressen op. Totdat de blauwe container z'n intrede deed, toen was 't voor Johan gebeurd. Hij vindt 't nog jammer eigenlijk, maar hij moet 't ermee doen.
Maar ook thuis houdt 'ie een strikte scheiding aan in het huishoudelijk afval. Recyclen is zelfs een soort hobby van 'em en graag bezoekt hij daarvoor vakbeurzen, bijvoorbeeld die in de Evenementenhal in Gorinchem, om zich te oriënteren op de nieuwe ontwikkelen en nieuwe machines die ontworpen zijn op het gebied van afvalrecycling. Daar gaat hij gewoon in eigen tijd naartoe, met het openbaar vervoer.

Voor Johan is het is dus fantastisch dat hij op de milieustraat werkzaam kon worden. Hier houdt hij het terrein netjes, hij wijst mensen die afval komen brengen de weg naar de juiste plek, houdt een oogje in 't zeil of al het afval daadwerkelijk daar gestort wordt waar het hoort, hij stouwt het wit- en bruingoed op in de daarvoor bestemde containers, en hij geniet van z'n werk.

Maar omdat voor het werk op de milieustraat tegenwoordig toch papieren vereist zijn, moest Johan – en Nila ook – speciale certificaten hiervoor behalen. En dat lukte. Misschien dat Johan ook nog gaat proberen het KCA-certificaat te behalen, maar dat hangt nog even.