Seksueel misbruik op werkvloer

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onverwacht belandde donderdagavond het onderwerp seksueel misbruik op de werkvloer in een kort maar emotioneel raadsdebat. Inspreker mevrouw Evers uitte haar grote bezorgdheid over dit feit. Zij vroeg met nadruk om steun voor de slachtoffers van seksueel misbruik en of intimidatie. Vanuit haar betrokkenheid op dit terrein, vanaf beginjaren 2000 ook op het eiland, schetste zij beelden waarin de slachtoffers zich machteloos voelen. Het gaat heel vaak om machtsmisbruik. Een werkgever moet er voor zorgen dat een werknemer een veilige werkplek heeft.

Door Jaap Ruizeveld

Zij vroeg, naar aanleiding van al dagen rondgaande geruchten dat er in de gemeentelijke organisatie sprake zou zijn van seksuele intimidatie van hoge ambtenaren ten opzichte van een vrouwelijke collega, of het college op dit terrein preventieve regels heeft opgesteld. Of er een meldpunt is en of er een klachtenprocedure bestaat. Als de geruchten op waarheid zouden berusten, dan vroeg mevrouw Evers het college de zaak zorgvuldig en snel uit te zoeken.

Zij ontmoette respect bij alle fracties in de raad die b. en w. vroegen om de gestelde vragen concreet te beantwoorden. Als er sprake van waarheid is mag het niet bestaan dat dit voortduurt. Het baarde de politici zorgen. Al is er maar het minste vermoeden, dit moet tot op de bodem worden uitgezocht, was een reactie. Burgemeester Lokker zei dat het college de opmerkingen betrekt bij de beantwoording van de gestelde vragen. Is er sprake van een feit of is het fictie? Dat moet nu worden geopenbaard.