Falende communicatie rondom skatebaan

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Een volle bak", constateerde burgemeester Lokker donderdagavond bij het begin van de raadsvergadering. En dat was een terechte opmerking, want in de zaal was nauwelijks voldoende plaats om alle belangstellenden een plekje te geven. Vooral jongeren die, gewapend met spandoek, hun woordvoerder Verkerk een hart onder de riem staken bij zijn inbreng bij het omstreden onderwerp, het verwijderen - uiterlijk 1 mei - van hun skatebaan op het Rubensplein in Middelharnis. In een vloeiend betoog uitte de woordvoerder zijn ongenoegen over het achterwege blijven van toegezegd overleg en actuele gemeentelijke informatie.

Door Jaap Ruizeveld

Hij kreeg bij het mondelinge vraaguurtje een extra steun in de rug van VKGO-raadslid De Vos die zich afvroeg waarom het college niet alles in het werk had gesteld om deze voorziening op het plein te behouden." Een beslissing die b. en w. namen naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank. Het college besloot om het bezwaar van één bezwaarmaker alsnog gegrond te verklaren, terwijl in een raadsbrief staat dat de afdeling juridische zaken de redenering van de rechtbank op onderdelen in twijfel trekt", gaf De Vos aan. "Waarom heeft u niet doorgezet en externe deskundigheid er bij betrokken?" Het Rubensplein is, met de sociale controle, een uitstekende locatie voor de voorziening had Verkerk nog eens aangeduid. 'Wij als jeugd verliezen het vertrouwen in de politiek omdat, zonder ons er bij te betrekken, de gemeente al een besluit nam. Wij zijn door de gemeente ook niet op de hoogte gesteld van de uitspraak van de rechtbank".

Bereidheid

Van Alphen (EVV) vroeg of de jongeren bereid waren om alsnog in gesprek met de gemeente naar een andere plek te zoeken als handhaving op het Rubensplein niet meer kan. Van Eijkenduijn (PvdA) en Maliepaard (GOS) zouden de voorziening liever laten staan. Eventueel zoekend naar andere ingrediënten die minder lawaai geven. Vooral de sociale controle ter plaatse vonden zij van belang. Ook vanuit andere fracties kreeg Verkerk een pluim voor zijn inbreng en voor zijn toezegging bereid te zijn alsnog met de gemeente te willen praten over alternatieve mogelijkheden.

Snel oppakken

Unaniem werd portefeuillehouder De Jong verweten dat de communicatie hier gefaald had. "Onder de maat. Nu moeten de zaken gezamenlijk snel worden opgepakt", gaf Van Dam (SGP) aan. De wethouder legde uit dat de uitspraak van de rechtbank geen andere insteek toelaat. Dat hij vervolgens eerst de raad wilde inlichten en daarna contact met de jongeren zou opnemen. De uitgestoken hand van de jeugd voor nieuw overleg over een locatie voor de skatebaan, pakte hij gelijk op. De Rover (CU) was niet gerust dat op een andere locatie in de bebouwde kom niet opnieuw bezwaren zouden komen. Van Papeveld (CDA) gaf alvast enkele locatiesuggesties mee.