Koudere en ook drogere trend zichtbaar

De afgelopen weken trokken voornamelijk zeer actieve depressies met hun frontale aanhang aan het langste eind en in deze situatie komt zeer binnenkort eindelijk verandering.
De straalstroom denderde steeds door tussen Amerika en West-Europa en deed dat soms met windsnelheden tot wel bijna 400 kilometer per uur op zo'n twaalf kilometer hoogte.

Op donderdag bepaalde een zeer diepe depressie die uitdiepte tot rond 940 millibar bij Schotland ons weerbeeld nog. Het hiermee samenhangende windveld met orkaanachtige winden rond Schotland liet onze contreien deels ongemoeid. Toch stond er even veel wind op de Eilanden. Bovendien hadden we nog weer een periode met flink wat regen te verwerken. Januari zit al aan z'n limiet qua neerslag.
Op de vrijdag en zaterdag wordt het rustiger achter de depressie om. De wind neemt af, de zon komt wat meer aan zet en het is weliswaar wat frisser in Zuidwest-Nederland met 6 graden in de middag. Er kan nog een enkele bui langskomen die zelfs winters getint is (stofhagel of natte sneeuw).
Tijdens wat bredere opklaringen in de avond en nacht kan het afkoelen tot dicht bij het vriespunt.

Op zondag krijgt een nieuwe storing weer vat op het weer met kans op wat winterse neerslag, maar het is de vraag of het weer zo zacht wordt als eerst. Er zijn inmiddels duidelijke aanwijzingen dat we gaan overschakelen op kwakkelweer. De term kwakkelweer wordt te pas en te onpas gebruikt, zelfs door meteorologen op radio of televisie. Letterlijk betekent kwakkelweer temperaturen overdag van een paar graden boven nul en in de nachten kans op wat vorst. Daarbij valt regelmatig neerslag in de vorm van regen, hagel of (natte) sneeuw. Er zit dus een wat koudere trend aan te komen.

Het is zelfs niet helemaal ondenkbaar dat het koudere weer gaat doorzetten eind komende week.
De kans overigens dat we deze maand nog op de schaats komen in onze contreien (op natuurijs) is vrij klein. Wellicht lukt dat de volgende maand. Februari wil nog wel eens verrassen na een zachte december en januari.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto