Afbeelding
Foto: PR

Scheepvaart en Transport College

STELLENDAM/ROTTERDAM - Droom jij van een carrière op zee? Heb jij je zinnen gezet op een loopbaan in de haven, in de procesindustrie of in de railsector? Of zie jij voor jezelf een toekomst weggelegd als manager in de logistiek of het wegtransport? Dan ben jij van harte welkom bij het Scheepvaart en Transport College.

Het Scheepvaart en Transport College (STC) is dé MBO vakinstelling voor scheepvaart, transport en de procesindustrie. De school heeft onder andere vestigingen in Stellendam en in Brielle. In Stellendam kun je terecht als je later aan de slag wil aan boord van een visserschip, cruiseschip of containerschip. In Brielle worden diverse technische opleidingen aangeboden. Een voorbeeld daarvan is de opleiding Allround Operationeel Technicus. Midas van Noort volgt deze opleiding.

Lekker sleutelen

Midas wist al op jonge leeftijd dat een baan in de techniek bij hem zou passen. Als kind sleutelde hij al met zijn vader aan motoren. "Ik vond het geweldig om te zien hoe iets precies in elkaar zit en hoe het werkt. Nog steeds haal ik graag motoren uit elkaar, bekijk ze en zet ze daarna weer in elkaar. Als ik straks klaar ben met de opleiding kan ik als onderhoudsmonteur aan de slag bij een bedrijf als Shell. Voor dit soort bedrijven is het belangrijk om storingen aan machines snel te verhelpen, want de fabriek moet door. Ook kan ik aan de slag bij een servicebedrijf, zoals mijn stagebedrijf Sulzer. Daar komen kapotte machines binnen waaraan je als techneut onderzoekt wat er mankeert en dat vervolgens repareert. Hoe dan ook, ik ben straks in mijn werk het grootste deel van de dag aan het sleutelen aan machines," aldus Midas.
Hoewel Midas opgeleid wordt voor een heel praktisch beroep, bestaat de opleiding uit veel theorie. Midas: "Het eerste en tweede jaar krijg je veel theorievakken zoals regeltechniek, scheikunde, elektrotechniek en veiligheid. Best pittig maar wel nodig. Als je begint met je eerste stage snap je dat je deze vakken echt nodig hebt."

Tot slot heeft Midas nog wel een tip voor alle jongeren die een vervolgopleiding moeten gaan kiezen. "Bezoek open dagen op verschillende scholen. Stel al je vragen, dan kan je je een goed beeld vormen. Probeer vooral ook met bedrijven te praten. Dan weet je wat je te wachten staat als je straks aan het werk gaat." Het Scheepvaart en Transport College organiseert op vrijdag 23 en zaterdag 24 januari a.s. open dagen. Kijk voor meer informatie, locaties en tijden op www.wereldopleiding.nl.