Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Toeval bestaat niet

Pluk-de-Dagboek
2014, Uitgeverij Boekencentrum
376 blz., € 24,50
ISBN 9789023 928072

Onder het motto 'Toeval bestaat niet' verscheen een nieuwe pennenvrucht van de bekende schrijfster Joke Verweerd.

Het bijbels dagboek is gevat in een stevig doosje en wordt vergezeld van 360 kaartjes met een nummer en een Bijbeltekst. Het is de bedoeling dat de lezer elke dag een willekeurig kaartje uit de doos pakt en het bijbehorende dagboekgedeelte opzoekt.

Een greep in het doosje levert kaartje nummer 80 op. In het dagboek verwijst meditatie nummer 80 naar psalm 90:12; ' Leer ons zo onze dagen tellen dat wijsheid ons hart vervult'. De schrijfster mediteert over de wijste en de minste te zijn in het dagelijks leven.

Over bidden in een moment van radeloosheid: kaartje 70 neemt de lezer mee naar psalm 38: 'Verlaat mij niet HEER, mijn God blijf niet ver van mij. Haast u mij te helpen, HEER, U bent mijn redding.'

In dit dagboek gaat het niet om een tekst zoeken, maar om een tekst krijgen, aldus de auteur.

Het boek is niet aan een kalender gebonden en heeft dus een lange levensduur. Voor de christelijke feestdagen is een apart gedeelte opgenomen.

De schrijfster wil haar lezers door middel van dit boek elke dag even stil laten staan op de levensweg om zo een 'zelf geplukt boeket bloemen te verzamelen op weg naar Huis'. Een mooie gedachte.

Bij de meditaties is ruimte voor persoonlijke notities en de fijnzinnige illustraties zijn van de hand van Aly Schutte. De Bijbelteksten zijn, tenzij anders aangegeven, ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling.

Van Joke Verweerd verschenen vele romans, verhalen en gedichtenbundels. Ze won de Publieksprijs Christelijke boek met 'Snoeitijd' en van haar hand verschijnt begin maart het actieboek van de Week van het Christelijk boek.

Voor meer informatie: www.boekencentrum.nl of www.jokeverweerd.nl


Verraad in Haarlem

Judith Jansen
2014, Uitgeverij Mozaiek Junior
168 blz., € 12,90
ISBN 9789023 994688

Teun woont met zijn moeder en gehandicapte zusje Lieze in Haarlem. Zijn vader is opgepakt en verblijft al een lange tijd in Duitsland.

In deze moeilijke omstandigheden ontmoeten Teun en Lieze tante Kees (Corrie) en Betsie ten Boom. In het gastvrije gezin waar ook opa Ten Boom, de klokkenmaker, een belangrijke plaats inneemt, voelen Teun en Lieze zich al snel thuis. Het gezellige huis aan de Béjé, zoals de Barteljorisstraat in de volksmond wordt genoemd, blijkt een zoete inval te zijn voor mensen van allerlei komaf. Stukje bij beetje ontrafelt Teun het geheim van de Béjé: de klokkenmakersfamilie blijkt hulp en onderdak te bieden aan tientallen Joodse vluchtelingen en onderduikers.

Tante Kees is daarnaast de enthousiaste organisator van bijeenkomsten voor gehandicapte kinderen en de kleine Lieze geniet met volle teugen van deze middagen.

Het meisje is regelmatig het mikpunt van spot en plagerijen in de buurt en de schrik slaat Teun en zijn moeder om het hart wanneer er op een dag een anonieme brief wordt bezorgd met de volgende boodschap: 'Onze Führer houdt niet van gehandicapten. Het Derde Rijk heeft gezonde mensen nodig, geen gekken, die horen in een kamp. Zeg dat ook maar tegen mejuffrouw Ten Boom.'

Niet lang daarna worden de Ten Booms verraden en opgepakt.

Teun blijft met een groot schuldgevoel achter. Zal tante Kees hem dat ene, erge, ooit kunnen vergeven?

Judith Janssen schreef met 'Verraad in Haarlem' een erg mooi boek voor kinderen vanaf 10 jaar. Ze laat haar lezer de geschiedenis van de bekende familie Ten Boom meebeleven door de ogen van de jeugdige hoofdpersoon Teun. Heel knap hoe ze feiten en fictie verweeft tot een spannend verhaal met inhoud en diepgang.

Het huis van de familie Ten Boom is nog steeds te bezoeken en de authentieke inrichting herinnert aan de periode waarin de Ten Booms woonden en werkten aan de Béjé. Ook de befaamde schuilplaats in de slaapkamer van tante Kees is nog intact. Het is indrukwekkend om te zien hoe ingenieus het systeem van het verbergen van onderduikers was uitgedacht.

De schrijfster verwijst nadrukkelijk naar het vele werk dat Corrie ten Boom deed na haar vrijlating uit het concentratiekamp. Ze had haar zus en vader verloren maar trok vol goede moed de hele wereld over als zendelinge.

Zo kon het gebeuren dat ze op een gegeven moment in het naoorlogse Duitsland oog in oog stond met haar voormalige bewaker uit het kamp Ravensbrück. Op datzelfde moment besluit ze hem te vergeven: 'Als Hij ons zegt dat we onze vijanden moeten liefhebben, dan geeft hij ons met dit gebod ook de liefde zelf.'(uit: De Schuilplaats, p.274).

'Verraad in Haarlem' is een aanrader voor tieners (en andere belangstellenden).

Judith Janssen (1969) studeerde ontwikkelingspsychologie en schreef diverse historische jeugdboeken.

Voor meer informatie: www.boekencentrum.nl en www.corrietenboom.com

Afbeelding