Afbeelding
Foto: De Banier

Schetsen over John Bunyan

Bij uitgeverij De Banier verscheen een handzaam en lezenswaardig boekje over het leven van John Bunyan: Schetsen over John Bunyan. Wijlen ds. W. C. Lamain is de schrijver. Het is een bundeling van artikelen van zijn hand, die verschenen in The Banner of Truth / De Banier der Waarheid, uitgave van de Netherlands Reformed Congregations of the United States and Canada. Het ISBN nummer is 9. 789. 462. 780. 941 en de prijs van dit boekje is € 9,95. Op de cover las ik de volgende passage: 'Zoals in de natuur vele sterren de avond en nacht verlichten, zullen er ook leraars zijn die blinken zullen als de glans des uitspansels, en die er vele rechtvaardigen, gelijk de sterren, altoos en eeuwiglijk (Daniël 12:3). Een van hen is John Bunyan, een Engelse Puritein uit de 17e eeuw.

Het boekje zet in met een levensloop van Bunyan en daarna worden in diverse hoofdstukken de volgende facetten wat meer uitgediept in de vorm van meditaties.

Zijn afkomst en zijn eertijds

Zijn bekering

Bunyans zielenstrijd

Ruimte voor zijn ziel

De toebereiding tot het ambt

Zijn optreden

Zijn gevangenschap

Zijn verlossing uit de kerker en zijn dood

Ds. Lamain schreef zelf: 'Ter nagedachtenis aan John Bunyan, in wie de Heere Zijn genade zo rijkelijk verheerlijkte, en die zulk een grote plaats heeft gekregen in Gods Kerk, en in de harten van Gods gunstgenoten.'

Ds. Lamain (1904 – 1984) was predikant van de Gereformeerde Gemeenten.

De levensschets van John Bunyan gaf aanleiding voor ds. Lamain om lessen door te geven voor het geestelijk leven van mensen ook in onze tijd.

Omdat er gebruikgemaakt is van een groter lettertype zijn deze schetsen bijzonder geschikt om ook aan ouderen geschenk te geven.

Om u alvast een voorproefje te geven volgt hier het laatste gedeelte uit het boekje:

… Zijn laatste woorden, terwijl hij (Bunyan) stierf, waren: 'Weent niet over mij, maar over uzelf. Ik ga naar de Vader van onze Heere Jezus Christus, Die zonder twijfel door het Middelaarschap Zijns gezegenden Zoons mij aannemen zal, hoezeer ik een zondaar ben. Daar hoop ik dat wij elkaar eerlang zullen weerzien om het nieuwe lied te zingen, en eeuwig gelukkig te zijn. Wereld zonder einde… Amen.'

Het was op 31 augustus van het jaar 1688 dat Bunyan, 66 jaar oud, de doodsrivier doorwaadde, en dat de pelgrim het hemelse Sion binnenging door de poorten der gerechtigheid, waarvan in Psalm 118 vers 10 gezongen. Diepe droefheid was er in de gemeente, en allerwege onder het volk van God. Zijn stoffelijk overschot werd bijgezet in Bunhill Fields in het graf van zijn vriend Struddock in wiens woning hij ontslapen was.

Zijn tweede vrouw heeft daarna nog vier jaar geleefd. Bunyans zoon Thomas is ook predikant geworden.

De gedachtenis des rechtvaardigen zal tot zegening zijn. En ook aan Bunyan is vervuld: 'Let op de vrome en zie naar de oprechte, want het einde van dien man zal vrede zijn' (Ps. 37:37). Bunyans leven was Christus en zijn sterven gewin. En door hoeveel diepten Gods knechten en kinderen dan ook gaan mogen, voor hen blijft de lofzang uit Psalm 3:4:

Gij, HEER' alleen, Gij zijt
Verwinnaar in den strijd,
En geeft Uw volk den zegen.